Pregled bibliografske jedinice broj: 768382
Zaštita uskladištenih proizvoda i kakvoća hrane
Zaštita uskladištenih proizvoda i kakvoća hrane // Utjecaj poljoprivrede na kakvoću hrane u pograničnom području / Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2015. str. 70-79
CROSBI ID: 768382 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zaštita uskladištenih proizvoda i kakvoća hrane
(Stored products protection and food quality)
Autori
Rozman, Vlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Utjecaj poljoprivrede na kakvoću hrane u pograničnom području
Urednik/ci
Lončarić, Zdenko
Izdavač
Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2015
Raspon stranica
70-79
ISBN
978-953-7871-46-8
Ključne riječi
uskladišteni proizvodi ; štetni kukci ; grinje ; glodavci ; mjere suzbijanja ; kakvoća hrane
(stored products ; harmful insects ; mites ; rodents ; control measures ; food quality)
Sažetak
Zaštita uskladištenih proizvoda predstavlja skup svih preventivnih kurativnih i integriranih mjera zaštite s ciljem spriječavanja i suzbijanja skladišnih štetnika u cjelokupnom procesu posliježetvenih tehnologija od čuvanja sirovina i gotovih prehrambenih proizvoda u skladišnim objektima, proizvodnim pogonima, do trgovina s prehrambenim namirnicama. S obzirom da se danas sirovine i prehrambeni proizvodi trže diljem svijeta, samim tim postoji opravdana opasnost od širenja novih vrsta štetnika i u zemlje u kojima ih do sada nije bilo. Skladišni štetnici, a tu prvenstveno mislimo na određene vrste štetnih kukaca, grinja i glodavca, predstavljaju konstantnu prijetnju u procesu proizvodnje hrane (Korunić, 1990.). To su kozmopolitski štetnici koji su se tijekom evolucije adaptirali na zatvorene objekte u kojima se nalaze prehrambeni proizvodi i sve što je za njih dostupna hrana. Da bi se spriječila njihova distribucija, neophodno je znati o kojim se štetnicima radi, koje štete čine, kako prevenirati njihovu pojavu, te na koji način ih suzbiti, a da kakvoća i sigurnost hrane ne bude upitna. Procjenjuje se da štete uzrokovane skladišnim štetnicima na žitaricama iznose od 5-10% u umjerenoj klimi, dok u tropskoj klimi mogu doseći i 20-30%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
Ovaj rad financiran je EU projektom AGRI-CONTO- CLEEN