Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 768382

Zaštita uskladištenih proizvoda i kakvoća hrane


Rozman, Vlatka
Zaštita uskladištenih proizvoda i kakvoća hrane // Utjecaj poljoprivrede na kakvoću hrane u pograničnom području / Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2015. str. 70-79


CROSBI ID: 768382 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zaštita uskladištenih proizvoda i kakvoća hrane
(Stored products protection and food quality)

Autori
Rozman, Vlatka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Utjecaj poljoprivrede na kakvoću hrane u pograničnom području

Urednik/ci
Lončarić, Zdenko

Izdavač
Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2015

Raspon stranica
70-79

ISBN
978-953-7871-46-8

Ključne riječi
uskladišteni proizvodi ; štetni kukci ; grinje ; glodavci ; mjere suzbijanja ; kakvoća hrane
(stored products ; harmful insects ; mites ; rodents ; control measures ; food quality)

Sažetak
Zaštita uskladištenih proizvoda predstavlja skup svih preventivnih kurativnih i integriranih mjera zaštite s ciljem spriječavanja i suzbijanja skladišnih štetnika u cjelokupnom procesu posliježetvenih tehnologija od čuvanja sirovina i gotovih prehrambenih proizvoda u skladišnim objektima, proizvodnim pogonima, do trgovina s prehrambenim namirnicama. S obzirom da se danas sirovine i prehrambeni proizvodi trže diljem svijeta, samim tim postoji opravdana opasnost od širenja novih vrsta štetnika i u zemlje u kojima ih do sada nije bilo. Skladišni štetnici, a tu prvenstveno mislimo na određene vrste štetnih kukaca, grinja i glodavca, predstavljaju konstantnu prijetnju u procesu proizvodnje hrane (Korunić, 1990.). To su kozmopolitski štetnici koji su se tijekom evolucije adaptirali na zatvorene objekte u kojima se nalaze prehrambeni proizvodi i sve što je za njih dostupna hrana. Da bi se spriječila njihova distribucija, neophodno je znati o kojim se štetnicima radi, koje štete čine, kako prevenirati njihovu pojavu, te na koji način ih suzbiti, a da kakvoća i sigurnost hrane ne bude upitna. Procjenjuje se da štete uzrokovane skladišnim štetnicima na žitaricama iznose od 5-10% u umjerenoj klimi, dok u tropskoj klimi mogu doseći i 20-30%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Napomena
Ovaj rad financiran je EU projektom AGRI-CONTO- CLEEN



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Vlatka Rozman (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rozman, Vlatka
Zaštita uskladištenih proizvoda i kakvoća hrane // Utjecaj poljoprivrede na kakvoću hrane u pograničnom području / Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2015. str. 70-79
Rozman, V. (2015) Zaštita uskladištenih proizvoda i kakvoća hrane. U: Lončarić, Z. (ur.) Utjecaj poljoprivrede na kakvoću hrane u pograničnom području. Osijek, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 70-79.
@inbook{inbook, author = {Rozman, Vlatka}, editor = {Lon\v{c}ari\'{c}, Z.}, year = {2015}, pages = {70-79}, keywords = {uskladi\v{s}teni proizvodi, \v{s}tetni kukci, grinje, glodavci, mjere suzbijanja, kakvo\'{c}a hrane}, isbn = {978-953-7871-46-8}, title = {Za\v{s}tita uskladi\v{s}tenih proizvoda i kakvo\'{c}a hrane}, keyword = {uskladi\v{s}teni proizvodi, \v{s}tetni kukci, grinje, glodavci, mjere suzbijanja, kakvo\'{c}a hrane}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Rozman, Vlatka}, editor = {Lon\v{c}ari\'{c}, Z.}, year = {2015}, pages = {70-79}, keywords = {stored products, harmful insects, mites, rodents, control measures, food quality}, isbn = {978-953-7871-46-8}, title = {Stored products protection and food quality}, keyword = {stored products, harmful insects, mites, rodents, control measures, food quality}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font