Pregled bibliografske jedinice broj: 768149
Utjecaj djelomične defolijacije na polifenolni sastav i hlapljive komponente Malvazije istarske
Utjecaj djelomične defolijacije na polifenolni sastav i hlapljive komponente Malvazije istarske, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 768149 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj djelomične defolijacije na polifenolni sastav i hlapljive komponente Malvazije istarske
(Influence of defoliation on phenolic composition and volatile compounds of Malvazije istarske)
Autori
Maté, Tina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.12
Godina
2011
Stranica
42
Mentor
Kovačević Ganić, Karin
Ključne riječi
aroma; djelomična defolijacija; Malvazija istarska; polifenoli
(aroma; partial defoliation; Malvazija istarska; polyphenols)
Sažetak
Djelomična defolijacija je metoda kojom se postiže bolja osvijetljenost i izloženost grozdova suncu radi poboljšanja mikroklime grozdova. Cilj ovog rada bio je utvrditi u kojem trenutku je najpoželjnije provesti djelomičnu defolijaciju na Malvaziji istarskoj. Djelomična defolijacija provedena je u četiri različita razdoblja – prije cvatnje, po završetku cvatnje, kod pojave šare i kod pojave šare uz skidanje dodatna tri lista. Pokus u vinogradu je postavljen u tri ponavljanja, a vinifikacija je bila jedna po tretiranju. Grožđe je proizvedeno na području vinogorja Zapadne Istre. Istraživan je sastav polifenolnih spojeva (neflavonoida i flavonoida) i sastav hlapljivih komponenti (esteri i viši alkoholi) mošta i vina. Promjene u sastavu polifenola određene su na HPLC-u, dok su promjene u sastavu hlapljivih komponenata praćene metodom plinske kromatografije uz prethodnu pripremu uzoraka metodom plinske kromatografije uz prethodnu pripremu uzoraka metodom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi. Utvrđeno je da je najbolje provesti djelomičnu defolijaciju po završetku cvatnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Karin Kovačević-Ganić
(mentor)