Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 768149

Utjecaj djelomične defolijacije na polifenolni sastav i hlapljive komponente Malvazije istarske


Maté, Tina
Utjecaj djelomične defolijacije na polifenolni sastav i hlapljive komponente Malvazije istarske, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 768149 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj djelomične defolijacije na polifenolni sastav i hlapljive komponente Malvazije istarske
(Influence of defoliation on phenolic composition and volatile compounds of Malvazije istarske)

Autori
Maté, Tina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.12

Godina
2011

Stranica
42

Mentor
Kovačević Ganić, Karin

Ključne riječi
aroma; djelomična defolijacija; Malvazija istarska; polifenoli
(aroma; partial defoliation; Malvazija istarska; polyphenols)

Sažetak
Djelomična defolijacija je metoda kojom se postiže bolja osvijetljenost i izloženost grozdova suncu radi poboljšanja mikroklime grozdova. Cilj ovog rada bio je utvrditi u kojem trenutku je najpoželjnije provesti djelomičnu defolijaciju na Malvaziji istarskoj. Djelomična defolijacija provedena je u četiri različita razdoblja – prije cvatnje, po završetku cvatnje, kod pojave šare i kod pojave šare uz skidanje dodatna tri lista. Pokus u vinogradu je postavljen u tri ponavljanja, a vinifikacija je bila jedna po tretiranju. Grožđe je proizvedeno na području vinogorja Zapadne Istre. Istraživan je sastav polifenolnih spojeva (neflavonoida i flavonoida) i sastav hlapljivih komponenti (esteri i viši alkoholi) mošta i vina. Promjene u sastavu polifenola određene su na HPLC-u, dok su promjene u sastavu hlapljivih komponenata praćene metodom plinske kromatografije uz prethodnu pripremu uzoraka metodom plinske kromatografije uz prethodnu pripremu uzoraka metodom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi. Utvrđeno je da je najbolje provesti djelomičnu defolijaciju po završetku cvatnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Karin Kovačević-Ganić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maté, Tina
Utjecaj djelomične defolijacije na polifenolni sastav i hlapljive komponente Malvazije istarske, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Maté, T. (2011) 'Utjecaj djelomične defolijacije na polifenolni sastav i hlapljive komponente Malvazije istarske', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mat\'{e}, Tina}, year = {2011}, pages = {42}, keywords = {aroma, djelomi\v{c}na defolijacija, Malvazija istarska, polifenoli}, title = {Utjecaj djelomi\v{c}ne defolijacije na polifenolni sastav i hlapljive komponente Malvazije istarske}, keyword = {aroma, djelomi\v{c}na defolijacija, Malvazija istarska, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mat\'{e}, Tina}, year = {2011}, pages = {42}, keywords = {aroma, partial defoliation, Malvazija istarska, polyphenols}, title = {Influence of defoliation on phenolic composition and volatile compounds of Malvazije istarske}, keyword = {aroma, partial defoliation, Malvazija istarska, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font