Pregled bibliografske jedinice broj: 768148
Validacija HPLC metode za određivanje biogenih amina u vinu
Validacija HPLC metode za određivanje biogenih amina u vinu, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 768148 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Validacija HPLC metode za određivanje biogenih amina u vinu
(Validation of HPLC method for determination of biogenic amines content in wine)
Autori
Malinarić, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.05
Godina
2011
Stranica
46
Mentor
Kovačević Ganić, Karin
Ključne riječi
biogeni amini; HPLC; validacija
(biogenic amines; HPLC; validation)
Sažetak
Određivanje biogenih amina u vinu važno je zbog toksikoloških implikacija koje mogu biti izazvane njihovom konzumacijom, kao i zbog povezanosti njihove koncentracije u vinu s lošim higijenskim uvjetima tijekom procesa vinifikacije. Među brojnim metodama razvijenim u tu svrhu, najčešće se koriste HPLC metode s derivatizacijom i fluorimetrijskom detekcijom. Cilj ovog rada bila je validacija takve HPLC metode za određivanje udjela biogenih amina u crnom vinu. Tijekom validacije ispitivani su sljedeći parametri: selektivnost, preciznost, linearnost, granica dokazivanja i granica kvantifikacije. Postupak validacije je pokazao da metoda, iako osjetljiva, zadovoljava postavljene zahtjeve i smatra se prikladnom za predviđenu svrhu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Karin Kovačević-Ganić
(mentor)