Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 768051

Primjena spektroskopske i potenciometrijske studije kompleksa škrob-trijodid za razvoj amilaznog senzora


Horvat Marija
Primjena spektroskopske i potenciometrijske studije kompleksa škrob-trijodid za razvoj amilaznog senzora, 2009., diplomski rad, Odjel za kemiju, Odjel za biologiju, Osijek


CROSBI ID: 768051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena spektroskopske i potenciometrijske studije kompleksa škrob-trijodid za razvoj amilaznog senzora
(The application of spectroscopic and potentiometric study of starch-triiodide complex for development of the amylase sensor)

Autori
Horvat Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Odjel za kemiju, Odjel za biologiju

Mjesto
Osijek

Datum
21.09

Godina
2009

Stranica
75

Mentor
Sak-Bosnar, Milan

Neposredni voditelj
Sakač, Nikola

Ključne riječi
Trijodid; Kompleks škrob-trijodid; UV-VIS spektroskopija; Potenciometrija; Alfa-amilaza
(triiodide; starch-triiodide complex; UV-VIS spectroscopy; potentiometry; alpha-amylase)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada je priprema, analitička i fizikalno-kemijska karakterizacija trijodidnog iona i kompleksa škrob-trijodid. Otopina kalijevog trijodida je pripremljena variranjem odnosa koncentracija reaktanata (KI + I2). Optimizacija sustava jodid-trijodid provedena je kako bi se sustav učinio pogodnim za kvantitativna mjerenja. Utjecaj koncentracije KI na stabilnost trijodidnog iona je istraživan pomoću spektroskopskih i potenciometrijskih metoda. Trijodid se interkalira u molekule škroba pri čemu nastaje plavo obojeni kompleks škrob-trijodid. Određivanje karakteristika kompleksa škrob-trijodid pri različitim koncentracijama škroba provedeno je spektroskopski i potenciometrijski. Dobiveni podaci iskorišteni su za određivanje koncentracije alfa-amilaze koja biokatalitički hidrolizira škrob. Smanjenje koncentracije škroba u direktnoj je svezi s koncentracijom amilaze i može se pratiti spektrofotometrijski (kao smanjenje apsorpcijskog maksimuma kompleksa škrob-trijodid) ili potenciometrijski (kao porast redoks-potencijala sustava jodid-trijodid). Rezultati opisanih ispitivanja mogu se upotrijebiti za razvoj potenciometrijskog i optičkog amilaznog senzora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Nikola Sakač (mentor)

Avatar Url Marija Jozanović (autor)

Avatar Url Milan Sak-Bosnar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horvat Marija
Primjena spektroskopske i potenciometrijske studije kompleksa škrob-trijodid za razvoj amilaznog senzora, 2009., diplomski rad, Odjel za kemiju, Odjel za biologiju, Osijek
Horvat Marija (2009) 'Primjena spektroskopske i potenciometrijske studije kompleksa škrob-trijodid za razvoj amilaznog senzora', diplomski rad, Odjel za kemiju, Odjel za biologiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2009}, pages = {75}, keywords = {Trijodid, Kompleks \v{s}krob-trijodid, UV-VIS spektroskopija, Potenciometrija, Alfa-amilaza}, title = {Primjena spektroskopske i potenciometrijske studije kompleksa \v{s}krob-trijodid za razvoj amilaznog senzora}, keyword = {Trijodid, Kompleks \v{s}krob-trijodid, UV-VIS spektroskopija, Potenciometrija, Alfa-amilaza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2009}, pages = {75}, keywords = {triiodide, starch-triiodide complex, UV-VIS spectroscopy, potentiometry, alpha-amylase}, title = {The application of spectroscopic and potentiometric study of starch-triiodide complex for development of the amylase sensor}, keyword = {triiodide, starch-triiodide complex, UV-VIS spectroscopy, potentiometry, alpha-amylase}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font