Pregled bibliografske jedinice broj: 767825
Grah (Phaseolus vulgaris L.) kao funkcionalna hrana
Grah (Phaseolus vulgaris L.) kao funkcionalna hrana // Zbornik radova - 8. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj - sinergija znanosti, tehnologije i tržišnih tendencija
Zagreb, 2015. str. 17-19 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 767825 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Grah (Phaseolus vulgaris L.) kao funkcionalna hrana
(Common bean (Phaseolus vulgaris L.) as a functional food)
Autori
Vidak, Monika ; Carović-Stanko, Klaudija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova - 8. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj - sinergija znanosti, tehnologije i tržišnih tendencija
/ - Zagreb, 2015, 17-19
Skup
8. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj - sinergija znanosti, tehnologije i tržišnih tendencija
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 01.07.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Grah; Phaseolus vulgaris L.; funkcionalna hrana; bjelančevine
(common bean; Phaseolus vulgaris L.; functional food; proteins)
Sažetak
Grah (Phaseolus vulgaris L.) se u Hrvatskoj najčešće uzgaja na tradicionalan način pretežno za vlastite potrebe na malim površinama. Bogat je izvor bjelančevina, složenih ugljikohidrata, vlakana, vitamina, minerala i fitonutrijenata (flavonoida (antocijan) i tanina (proantocijanidini)). Prehrana bogata grahom je povezana s nizom zdravstvenih prednosti, s nižim rizikom od raka, pogotovo raka debelog crijeva, prostate i dojke, zatim dijabetesa, bolesti srca i krvožilnog sustava te pretilosti čime se ova mahunarka pozicionira kao izvrsna funkcionalna hrana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-3290 - Genetska osnova količne bioaktivnih hranivih tvari hrvatskih populacija graha (BeanQual) (Carović-Stanko, Klaudija, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb