Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 767825

Grah (Phaseolus vulgaris L.) kao funkcionalna hrana


Vidak, Monika; Carović-Stanko, Klaudija
Grah (Phaseolus vulgaris L.) kao funkcionalna hrana // Zbornik radova - 8. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj - sinergija znanosti, tehnologije i tržišnih tendencija
Zagreb, 2015. str. 17-19 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 767825 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Grah (Phaseolus vulgaris L.) kao funkcionalna hrana
(Common bean (Phaseolus vulgaris L.) as a functional food)

Autori
Vidak, Monika ; Carović-Stanko, Klaudija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova - 8. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj - sinergija znanosti, tehnologije i tržišnih tendencija / - Zagreb, 2015, 17-19

Skup
8. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj - sinergija znanosti, tehnologije i tržišnih tendencija

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 01.07.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Grah; Phaseolus vulgaris L.; funkcionalna hrana; bjelančevine
(common bean; Phaseolus vulgaris L.; functional food; proteins)

Sažetak
Grah (Phaseolus vulgaris L.) se u Hrvatskoj najčešće uzgaja na tradicionalan način pretežno za vlastite potrebe na malim površinama. Bogat je izvor bjelančevina, složenih ugljikohidrata, vlakana, vitamina, minerala i fitonutrijenata (flavonoida (antocijan) i tanina (proantocijanidini)). Prehrana bogata grahom je povezana s nizom zdravstvenih prednosti, s nižim rizikom od raka, pogotovo raka debelog crijeva, prostate i dojke, zatim dijabetesa, bolesti srca i krvožilnog sustava te pretilosti čime se ova mahunarka pozicionira kao izvrsna funkcionalna hrana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-3290 - Genetska osnova količne bioaktivnih hranivih tvari hrvatskih populacija graha (BeanQual) (Carović-Stanko, Klaudija, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Monika Vidak (autor)

Avatar Url Klaudija Carović-Stanko (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Vidak, Monika; Carović-Stanko, Klaudija
Grah (Phaseolus vulgaris L.) kao funkcionalna hrana // Zbornik radova - 8. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj - sinergija znanosti, tehnologije i tržišnih tendencija
Zagreb, 2015. str. 17-19 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Vidak, M. & Carović-Stanko, K. (2015) Grah (Phaseolus vulgaris L.) kao funkcionalna hrana. U: Zbornik radova - 8. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj - sinergija znanosti, tehnologije i tržišnih tendencija.
@article{article, author = {Vidak, Monika and Carovi\'{c}-Stanko, Klaudija}, year = {2015}, pages = {17-19}, keywords = {Grah, Phaseolus vulgaris L., funkcionalna hrana, bjelan\v{c}evine}, title = {Grah (Phaseolus vulgaris L.) kao funkcionalna hrana}, keyword = {Grah, Phaseolus vulgaris L., funkcionalna hrana, bjelan\v{c}evine}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vidak, Monika and Carovi\'{c}-Stanko, Klaudija}, year = {2015}, pages = {17-19}, keywords = {common bean, Phaseolus vulgaris L., functional food, proteins}, title = {Common bean (Phaseolus vulgaris L.) as a functional food}, keyword = {common bean, Phaseolus vulgaris L., functional food, proteins}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font