Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 767728

Učinci hrane i pića na oralno primijenjene lijekove prilagođenog oslobađanja djelatne tvari


Radošević, Ana
Učinci hrane i pića na oralno primijenjene lijekove prilagođenog oslobađanja djelatne tvari, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 767728 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinci hrane i pića na oralno primijenjene lijekove prilagođenog oslobađanja djelatne tvari
(The effects of food and beverages on orally applied modified-release dosage forms)

Autori
Radošević, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.06

Godina
2015

Stranica
41

Mentor
Pepić, Ivan

Ključne riječi
bioraspoloživost; prilagođeno oslobađanje; utjecaj hrane; utjecaj pića; produljeni učinak; odgođeni učinak
(bioavailability; modified release; effect of food; effect of beverages; sustained effect; delayed effect)

Sažetak
Fiziologija probavnog sustava složena je i ovisna o brojnim čimbenicima (patofiziološko stanje probavnog sustava, prisutnost i sastav hrane i pića u probavnom sustavu), a koji značajno mogu utjecati na bioraspoloživost lijekova primijenjenih oralnim putem. U ovom diplomskom radu prikazani su i objašnjeni brojni primjeri utjecaja hrane i pića na djelotvornost i sigurnost primjene lijekova izrađenih u farmaceutskom obliku pripravaka prilagođenog oslobađanja djelatne tvari. Glavni je cilj primjene takvih lijekova osigurati produljeni terapijski učinak i smanjiti nuspojave uslijed fluktuacija koncentracije djelatne tvari u sistemskoj cirkulaciji. Hrana i piće na različite načine utječu na oslobađanje djelatne tvari iz farmaceutskog oblika, a na taj način neizravno utječu i na brzinu i obim apsorpcije djelatne tvari iz probavnog sustava. Istodobna primjena hrane i pića uz takve farmaceutske oblike u određenim slučajevima rezultira narušavanjem mehanizma prilagođenog oslobađanja djelatne tvari, odnosno promjenama djelotvornosti i sigurnosnog profila lijeka. Budućim inovativnim rješenjima u području tehnologije izrade farmaceutskih oblika prilagođenog oslobađanja djelatne tvari očekuje se da će biti moguće u zadovoljavajućem obimu prevladati međudjelovanja lijeka u probavnom sustavu nakon oralne primjene uz hranu i piće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Pepić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Radošević, Ana
Učinci hrane i pića na oralno primijenjene lijekove prilagođenog oslobađanja djelatne tvari, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Radošević, A. (2015) 'Učinci hrane i pića na oralno primijenjene lijekove prilagođenog oslobađanja djelatne tvari', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rado\v{s}evi\'{c}, Ana}, year = {2015}, pages = {41}, keywords = {bioraspolo\v{z}ivost, prilago\djeno osloba\djanje, utjecaj hrane, utjecaj pi\'{c}a, produljeni u\v{c}inak, odgo\djeni u\v{c}inak}, title = {U\v{c}inci hrane i pi\'{c}a na oralno primijenjene lijekove prilago\djenog osloba\djanja djelatne tvari}, keyword = {bioraspolo\v{z}ivost, prilago\djeno osloba\djanje, utjecaj hrane, utjecaj pi\'{c}a, produljeni u\v{c}inak, odgo\djeni u\v{c}inak}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rado\v{s}evi\'{c}, Ana}, year = {2015}, pages = {41}, keywords = {bioavailability, modified release, effect of food, effect of beverages, sustained effect, delayed effect}, title = {The effects of food and beverages on orally applied modified-release dosage forms}, keyword = {bioavailability, modified release, effect of food, effect of beverages, sustained effect, delayed effect}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font