Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 767279

Svojstva kukuruznih snack proizvoda obogaćenih s nusproizvodima prehrambene industrije


Jozinović, Antun
Svojstva kukuruznih snack proizvoda obogaćenih s nusproizvodima prehrambene industrije, 2015., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 767279 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svojstva kukuruznih snack proizvoda obogaćenih s nusproizvodima prehrambene industrije
(Properties of corn snack products enriched with food industry by-products)

Autori
Jozinović, Antun

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
15.05

Godina
2015

Stranica
167

Mentor
Šubarić, Drago

Neposredni voditelj
Ačkar, Đurđica

Ključne riječi
ekstruzija ; nusproizvodi ; fizikalna i kemijska svojstva ; akrilamid ; hidroksimetilfurfural
(extrusion ; by-products ; physical and chemical properties ; acrylamide ; hydroxymethylfurfural)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi mogućnost primjene nusproizvoda prehrambene industrije (pivski trop, izluženi repini rezanci i trop jabuke), u udjelima 5, 10 i 15 %, u proizvodnji kukuruznih snack proizvoda, odnosno aditiva u proizvodnji pekarskih proizvoda. Istraživanje je obuhvatilo određivanje fizikalnih, reoloških i kemijskih svojstava neekstrudiranih i ekstrudiranih uzoraka te senzorskih svojstava odabranih snack proizvoda. Dobiveni rezultati pokazuju kako se dodatkom nusproizvoda smanjio ekspanzijski omjer i lomljivost, a povećala tvrdoća i nasipna masa ekstrudata. Dodatak nusproizvoda i postupak ekstruzije imali su značajan utjecaj na promjenu boje i osnovni kemijski sastav. Nadalje, viskoznost vrha te topla i hladna viskoznost smanjene su dodatkom nusproizvoda i postupkom ekstruzije. Ekstruzijom se značajno povećao indeks apsorpcije i indeks topljivosti u vodi te stupanj oštećenosti škroba. Dodatkom nusproizvoda značajno se povećao udio netopljivih i topljivih vlakana. Ekstruzija je uzrokovala smanjenje udjela netopljivih vlakana i rezistentnog škroba, a povećanje udjela topljivih vlakana i nerezistentnog škroba. Udio ukupnih polifenola smanjio se, a antioksidativna aktivnost kod većine uzoraka povećala se nakon provedenog procesa ekstruzije. Veći udjeli akrilamida i hidroksimetilfurfurala utvrđeni su kod bolje ekspandiranih uzoraka te ekstrudata s većim udjelom nusproizvoda. Prihvatljivu senzorsku ocjenu dobili su svi uzorci s pivskim tropom i repinim rezancima (uz dodatak 1 % pektina) te uzorci s 5 i 10 % tropa jabuke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)

Avatar Url Đurđica Ačkar (mentor)

Avatar Url Antun Jozinović (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jozinović, Antun
Svojstva kukuruznih snack proizvoda obogaćenih s nusproizvodima prehrambene industrije, 2015., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jozinović, A. (2015) 'Svojstva kukuruznih snack proizvoda obogaćenih s nusproizvodima prehrambene industrije', doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jozinovi\'{c}, Antun}, year = {2015}, pages = {167}, keywords = {ekstruzija, nusproizvodi, fizikalna i kemijska svojstva, akrilamid, hidroksimetilfurfural}, title = {Svojstva kukuruznih snack proizvoda oboga\'{c}enih s nusproizvodima prehrambene industrije}, keyword = {ekstruzija, nusproizvodi, fizikalna i kemijska svojstva, akrilamid, hidroksimetilfurfural}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jozinovi\'{c}, Antun}, year = {2015}, pages = {167}, keywords = {extrusion, by-products, physical and chemical properties, acrylamide, hydroxymethylfurfural}, title = {Properties of corn snack products enriched with food industry by-products}, keyword = {extrusion, by-products, physical and chemical properties, acrylamide, hydroxymethylfurfural}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font