Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 76714

Utjecaj toplinskog predtretmana na skladišnu sposobnost mandarine unshiu


Butorac, Ana-Maria
Utjecaj toplinskog predtretmana na skladišnu sposobnost mandarine unshiu, 2002., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 76714 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj toplinskog predtretmana na skladišnu sposobnost mandarine unshiu
(Effect of heat treatment on storage behavior of Satsuma mandarin)

Autori
Butorac, Ana-Maria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2002

Stranica
20

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
Ključne riječi: Citrus unshiu Marc; ozljede od niskih temperatura; kvaliteta; čuvanje; toplinski tretman
(Key words: Citrus unshiu Marc; chilling injury; quality; storage; heat treatment)

Sažetak
Istraživana je skladišna sposobnost mandarine Unshiu nakon predtretmana potapanja u vruću vodu na 48  C (HWD48), 52  C (HWD52) u 2000 i 2001.godini nakon 8 tjedana čuvanja +3 C i 7 dana 'života na polici'. HWD 48 je imao signifikantno manji gubitak plodova na težini nakon čuvanja u odnosu na ostale tretmane. Nisu uočene signifikantne razlike između tretmana u količini kiselina i indeksu zrelosti u obje godine istraživanja. Postojala je signifikantna interakcija između tretmana i godine za sočnost i topljivu suhu tvar. HWD 48 je imao veću količinu topljive suhe tvari u odnosu na ostale tretmane u 2000. U 2000. udio plodova oštećenih od CI kod HWD48 je bio signifikantno manji (7, 5 %) u odnosu na HWD52 (37, 5 %) i kontrolu (32, 5 %), a u 2001. CI nije bilo. Suprotno dosad objavljenim podacima u literaturi, HWD 52 se pokazao neefikasnim u smanjenju ozljeda od CI što se može protumačiti različitim ekološkim uvjetima u Republici Hrvatskoj od ostalih agrumskih područja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Butorac, Ana-Maria
Utjecaj toplinskog predtretmana na skladišnu sposobnost mandarine unshiu, 2002., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Butorac, A. (2002) 'Utjecaj toplinskog predtretmana na skladišnu sposobnost mandarine unshiu', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Butorac, Ana-Maria}, year = {2002}, pages = {20}, keywords = {Klju\v{c}ne rije\v{c}i: Citrus unshiu Marc, ozljede od niskih temperatura, kvaliteta, \v{c}uvanje, toplinski tretman}, title = {Utjecaj toplinskog predtretmana na skladi\v{s}nu sposobnost mandarine unshiu}, keyword = {Klju\v{c}ne rije\v{c}i: Citrus unshiu Marc, ozljede od niskih temperatura, kvaliteta, \v{c}uvanje, toplinski tretman}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Butorac, Ana-Maria}, year = {2002}, pages = {20}, keywords = {Key words: Citrus unshiu Marc, chilling injury, quality, storage, heat treatment}, title = {Effect of heat treatment on storage behavior of Satsuma mandarin}, keyword = {Key words: Citrus unshiu Marc, chilling injury, quality, storage, heat treatment}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font