Pregled bibliografske jedinice broj: 76714
Utjecaj toplinskog predtretmana na skladišnu sposobnost mandarine unshiu
Utjecaj toplinskog predtretmana na skladišnu sposobnost mandarine unshiu, 2002., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 76714 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj toplinskog predtretmana na skladišnu sposobnost mandarine unshiu
(Effect of heat treatment on storage behavior of Satsuma mandarin)
Autori
Butorac, Ana-Maria
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2002
Stranica
20
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
Ključne riječi: Citrus unshiu Marc; ozljede od niskih temperatura; kvaliteta; čuvanje; toplinski tretman
(Key words: Citrus unshiu Marc; chilling injury; quality; storage; heat treatment)
Sažetak
Istraživana je skladišna sposobnost mandarine Unshiu nakon predtretmana potapanja u vruću vodu na 48  C (HWD48), 52  C (HWD52) u 2000 i 2001.godini nakon 8 tjedana čuvanja +3 C i 7 dana 'života na polici'. HWD 48 je imao signifikantno manji gubitak plodova na težini nakon čuvanja u odnosu na ostale tretmane. Nisu uočene signifikantne razlike između tretmana u količini kiselina i indeksu zrelosti u obje godine istraživanja. Postojala je signifikantna interakcija između tretmana i godine za sočnost i topljivu suhu tvar. HWD 48 je imao veću količinu topljive suhe tvari u odnosu na ostale tretmane u 2000. U 2000. udio plodova oštećenih od CI kod HWD48 je bio signifikantno manji (7, 5 %) u odnosu na HWD52 (37, 5 %) i kontrolu (32, 5 %), a u 2001. CI nije bilo. Suprotno dosad objavljenim podacima u literaturi, HWD 52 se pokazao neefikasnim u smanjenju ozljeda od CI što se može protumačiti različitim ekološkim uvjetima u Republici Hrvatskoj od ostalih agrumskih područja.
Izvorni jezik
Hrvatski