Pregled bibliografske jedinice broj: 766385
Mlijeko kopitara, tehnologija proizvodnje i plasmana
Mlijeko kopitara, tehnologija proizvodnje i plasmana // Proceedings & Abstracts 8th International Scientific /Professional Conference "Agriculture in nature and environment protection" / Baban Mirjana (ur.).
Vukovar, 2015. str. 45-53 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 766385 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mlijeko kopitara, tehnologija proizvodnje i plasmana
(Equine milk, production technology and placement on market)
Autori
Ivanković, Ante ; Potočnik, Klemen ; Baban, Mirjana ; Ramljak, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings & Abstracts 8th International Scientific /Professional Conference "Agriculture in nature and environment protection"
/ Baban Mirjana - Vukovar, 2015, 45-53
Skup
8th International Scientific /Professional Conference "Agriculture in nature and environment protection"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 01.06.2015. - 03.06.2015
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mlijeko ; kopitari ; karakterizacija ; tehnologija ; marketing
(milk ; Equidae ; characterization ; technology ; marketing)
Sažetak
Mlijeko kobila i magarica namirnica je koja zadnjih godina pobuđuje značajnu pozornost. Premda neki narodi Azije redovito konzumiraju mlijeko kopitara tisućljećima, na području Europe uglavnom je korištena u skromnoj količini kao funkcionalna namirnica, u prehrani djece i liječenju nekih bolesti. Mlijeko kobila i magarica zadnjih je desetljeća bilo predmet više istraživanja, no još se uvijek zapaža određena sumnjičavost naspram njihove nutritivne i funkcionalne vrijednosti. Zapaža se određeno nepoznavanje tehnologije proizvodnje mlijeka kopitara, od pripreme životinja za mužnju do zbrinjavanja pomuzenog mlijeka. Higijenska i zdravstvena ispravnost mlijeka iziskuje posebnu pažnju. Premda je u aktualnoj gospodarskoj situaciji dio uzgajivača zainteresiran za ovaj vid proizvodnje, nedovoljna tržišna prepoznatljivost otežava plasman mlijeka i razvoj proizvodnje. Prerada mlijeka u proizvode dodane vrijednosti iziskuje znanje, vještine i investicije, što najvećem dijelu uzgajivača čini nepremostivu prepreku. Cilj rada je davanje prikaza nutritivne vrijednosti mlijeka kobila i magarica, tehnologije proizvodnje i mogućnosti plasmana mlijeka kopitara i proizvoda u kojima je mlijeko kopitara sastavna komponenta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb