Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 765797

Masti i masne kiseline ovčjeg mesa


Krvavica, Marina; Đugum Jelena, Kegalj Andrijana
Masti i masne kiseline ovčjeg mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 2; 111-121 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 765797 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Masti i masne kiseline ovčjeg mesa
(Fats and fatty acids of sheep meat)

Autori
Krvavica, Marina ; Đugum Jelena, Kegalj Andrijana

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 15 (2013), 2; 111-121

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
ovčje meso ; lipidi ovčjeg mesa ; masne kiseline ovčjeg mesa
(sheep meat ; lipids of sheep meat ; fatty acids of sheep meat)

Sažetak
Udio masti i sastav masnih kiselina mesa značajna su svojstva koja utječu na procjenu kvalitete mesa i proizvoda od mesa. Značajnija promjena udjela intramuskularne masti te svaka promjena u sastavu masnih kiselina mesa može utjecati na bilo koji aspekt kvalitete mesa i proizvoda od mesa. Masne kiseline mesa (sastavljene uglavnom od 12 – 22 C atoma) sastoje se od oko 40% zasićenih, 40% mononezasićenih i oko 2 - 25% polinezasićenih masnih kiselina. Manje količine masnih kiselina kraćeg lanca (C8 – C10) prisutne su u ovčjem mesu, od kojih se nezasićene metil razgranate vežu za specifičnu aromu ovčjeg mesa (uz još neke specifične kemijske spojeve), dok je visok udio zasićenih, a osobito zasićene stearinske masne kiseline odgovoran za visoku točku topljenja i ljepljivost ovčjeg loja. Činjenica je da meso općenito sadrži visok udio zasićenih i relativno malo polinezasićenih masnih kiselina, što može predstavljati čimbenik rizika za pojavu nekih bolesti, osobito kardiovaskularnih. Međutim, meso preživača sadrži konjugiranu linolnu masnu kiselinu (CLA) za koju se vežu brojne pozitivne fiziološke aktivnosti u organizmu životinja i ljudi. Sastav masnih kiselina mesa preživača znatno je složeniji negoli mesa nepreživača, ponajprije jer sadrže više trans- masnih kiselina, masnih kiselina s neparnim brojem C atoma, masnih kiselina razgranatih lanaca i masnih kiselina konjugiranih dvostrukih veza. Stvaranje ovih masnih kiselina rezultat je djelovanja enzima mikroorganizama u buragu preživača koji razlažu strukturne sastojke biljaka i masne kiseline hrane, pri čemu nastaju brojni produkti od kojih se neki apsorbiraju u tankom crijevu i ugrađuju u lipide životinjskih tkiva. Najznačajniji čimbenici koji utječu na sastav masnih kiselina ovčjeg mesa, osim genotipa ovaca su sustav uzgoja i hranidbe (krepka krmiva ili paša, botanički sastav pašnjaka), dob i klaonička masa, spol te anatomska pozicija. Udio masti i masnokiselinski sastav ovčjeg mesa uz druge čimbenike značajno utječu na održivost te kvalitetu mesa u preradi. Veći udio polinezasićenih masnih kiselina pogoduje lipidnom kvarenju (hidrolizi i oksidaciji masti) tijekom prerade i čuvanja mesa.

Izvorni jezik
Engleski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Marina Krvavica (autor)

Avatar Url Andrijana Kegalj (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krvavica, Marina; Đugum Jelena, Kegalj Andrijana
Masti i masne kiseline ovčjeg mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 2; 111-121 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Krvavica, M. & Đugum Jelena, K. (2013) Masti i masne kiseline ovčjeg mesa. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2), 111-121.
@article{article, author = {Krvavica, Marina and \DJugum Jelena, Kegalj Andrijana}, year = {2013}, pages = {111-121}, keywords = {ov\v{c}je meso, lipidi ov\v{c}jeg mesa, masne kiseline ov\v{c}jeg mesa}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Masti i masne kiseline ov\v{c}jeg mesa}, keyword = {ov\v{c}je meso, lipidi ov\v{c}jeg mesa, masne kiseline ov\v{c}jeg mesa} }
@article{article, author = {Krvavica, Marina and \DJugum Jelena, Kegalj Andrijana}, year = {2013}, pages = {111-121}, keywords = {sheep meat, lipids of sheep meat, fatty acids of sheep meat}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Fats and fatty acids of sheep meat}, keyword = {sheep meat, lipids of sheep meat, fatty acids of sheep meat} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font