Pregled bibliografske jedinice broj: 765063
Mlijeko kopitara, tehnologija proizvodnje i plasmana
Mlijeko kopitara, tehnologija proizvodnje i plasmana // 8th international scientific/professional conference, Agriculture in nature and environment protection / Baban, M., Rašić, S. (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2015. str. 45-54 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 765063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mlijeko kopitara, tehnologija proizvodnje i plasmana
(Equine milk, production technology and placement on market)
Autori
Ivanković, Ante ; Potočnik, Klemen ; Baban, Mirjana ; Ramljak, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
8th international scientific/professional conference, Agriculture in nature and environment protection
/ Baban, M., Rašić, S. - Osijek : Glas Slavonije, 2015, 45-54
Skup
Agriculture in nature and environment protection
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 01.06.2015. - 03.06.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mlijeko; kopitari; karakterizacija; tehnologija; marketing
(milk; Equidae; characterization; technology; marketing)
Sažetak
Mlijeko kobila i magarica namirnica je koja zadnjih godina pobuđuje značajnu pozornost. Premda neki narodi Azije redovito konzumiraju mlijeko kopitara tisućljećima, na području Europe uglavnom je korištena u skromnoj količini kao funkcionalna namirnica, u prehrani djece i liječenju nekih bolesti. Mlijeko kobila i magarica zadnjih je desetljeća bilo predmet više istraživanja, no još se uvijek zapaža određena sumnjičavost naspram njihove nutritivne i funkcionalne vrijednosti. Zapaža se određeno nepoznavanje tehnologije proizvodnje mlijeka kopitara, od pripreme životinja za mužnju do zbrinjavanja pomuzenog mlijeka. Higijenska i zdravstvena ispravnost mlijeka iziskuje posebnu pažnju. Premda je u aktualnoj gospodarskoj situaciji dio uzgajivača zainteresiran za ovaj vid proizvodnje, nedovoljna tržišna prepoznatljivost otežava plasman mlijeka i razvoj proizvodnje. Prerada mlijeka u proizvode dodane vrijednosti iziskuje znanje, vještine i investicije, što najvećem dijelu uzgajivača čini nepremostivu prepreku. Cilj rada je davanje prikaza nutritivne vrijednosti mlijeka kobila i magarica, tehnologije proizvodnje i mogućnosti plasmana mlijeka kopitara i proizvoda u kojima je mlijeko kopitara sastavna komponenta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb