Pregled bibliografske jedinice broj: 764808
Utjecaj kalcizacije i organske gnojidbe na mikrobiološku aktivnost u tlu
Utjecaj kalcizacije i organske gnojidbe na mikrobiološku aktivnost u tlu // 3. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2013. str. 55-56 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 764808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kalcizacije i organske gnojidbe na
mikrobiološku aktivnost u tlu
(Influence of liming and organic fertilization on
microbiological activity in soil)
Autori
Kristek, Suzana ; Kristek, Andrija ; Kraljičak, Željko ; Jović, Jurica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
/ Kralik, Gordana - Osijek : Grafika Osijek, 2013, 55-56
ISBN
978-953-7871-18-5
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kalcizacija ; stajski gnoj ; šećerna repa ; prinos ; kvaliteta
(liming ; organic fertilization ; sugar beet ; yield ; quality)
Sažetak
Poljoprivredna proizvodnja na kiselim tlima proizvođačima predstavlja veliki problem. Naime, ograničen je broj kultura koje toleriraju niski pH, ulaganje u takvu proizvodnju znatno su veća te u konačnici sijane sorte ne mogu maksimalno iskoristiti svoj genetski potencijal. U kiselim tlima dominira populacija gljiva koje kao acidofilni mikroorganizmi vode procese humifikacije organskih ostataka, pri čemu dolazi do stvaranja tzv. kiselog humusa, čijom mineralizacijom se oslobađa vrlo malo hraniva u biljkama pristupačnim oblicima. Mjera popravke kiselih tala je provođenje kalcizacije. Međutim, provedbom ove mjere dolazi do "stresa" među mikrobnom populacijom. Iz tog razloga, jedan od izuzetno važnih zahvata u cilju poboljšanja kvalitativnog i kvantitativnog sastava mikroorganizama u tlu je unošenje organskih gnojiva. Na temelju navedenog, istraživanja su provedena na 3 lokaliteta, s 10 varijanti pokusa i 4 ponavljanja. U varijantama pokusa varirali smo teksturu tla s vremenom unošenja stajskog gnojiva u kulturi šećerne repe. Najbolji rezultati dobiveni su provođenjem kalcizacije uz istovremeno unošenje stajskog gnoja. Ostvaren je 37, 02% veći prosječni prinos korijena, 44, 52% veći prosječni sadržaj šećera te 32, 50% veći prosječni prinos čistog šećera u odnosu na kontrolnu varijantu. Zahvaljujući kalcizaciji i unošenju stajskog gnoja u kisela tla, došlo je do poboljšanja njihovih kemijskih i mikrobioloških osobina, što je rezultiralo povećanjem prinosa i kvalitete šećerne repe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Andrija Kristek
(autor)
Jurica Jović
(autor)
Željko Kraljičak
(autor)
Suzana Kristek
(autor)