Pregled bibliografske jedinice broj: 764708
Vodiči pravilne prehrane, zaštita zdravlja ljudi i očuvanje okoliša
Vodiči pravilne prehrane, zaštita zdravlja ljudi i očuvanje okoliša // Treći nučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem "5. juni - Svjetski dan zaštite okoliša" Zbornik sažetaka
Bihać: Univerzitet u Bihaću, Biotehnički fakultet, 2015. str. 14-15 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 764708 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vodiči pravilne prehrane, zaštita zdravlja ljudi i očuvanje okoliša
(Proper nutrition guides, environmental and human health protection)
Autori
Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Budimlić, Asmir ; Zavadlav , Sandra ; Muhamedbegović, Benjamin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Treći nučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem "5. juni - Svjetski dan zaštite okoliša" Zbornik sažetaka
/ - Bihać : Univerzitet u Bihaću, Biotehnički fakultet, 2015, 14-15
Skup
Treći nučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem "5. juni - Svjetski dan zaštite okoliša"
Mjesto i datum
Bihać, Bosna i Hercegovina, 04.06.2015. - 05.06.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
vodiči prehrane; ekološki aspekti
(nutrition guides; environmental aspects)
Sažetak
Životni stil i prehrana su krucijalni za očuvanje zdravlja ljudi. Odabir namirnica i način prehrane imaju utjecaja i na očuvanje okoliša. Hedonistički životni stil ima direktne implikacije na okoliš i životnu sredinu. Danas su razvijene različite preporuke, standardi i vodiči pravilne prehrane. Istovremeno se pokazuje potreba za uvođenjem preporuke u prehrani koje će zadovoljiti zahtjeve za hranom, ali i zahtjeve za očuvanjem okoliša. Mjerljivi ekološki parametri čije vrijednosti je moguće stavljati na tekstove deklaracija prehrambenih proizvoda su: "ekološki foot print" i " karbon foot print". Oni ukazuju koliko određeni prehrambeni proizvod tokom svoje proizvodnje, prerade i distribucije ima utjecaja na ekologiju. Odabirom vrste hrane sa nižim vrijednostima "ekološkog foot printa" i "karbon foot printa", svaki konzument može utjecati na ekološke aspekte posebno na emisiju štetnih polutanata i emisiju CO2. Na taj način postižu se efekti zaštite zdravlja ljudi i očuvanje okoliša.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija