Pregled bibliografske jedinice broj: 764676
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije // Treći nučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem "5. juni - Svjetski dan zaštite okoliša" Zbornik sažetaka
Bihać: Univerzitet u Bihaću, Biotehnički fakultet, 2015. str. 27-27 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 764676 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
(Some possibilities for utilization of food inustry by-products)
Autori
Šubarić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Treći nučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem "5. juni - Svjetski dan zaštite okoliša" Zbornik sažetaka
/ - Bihać : Univerzitet u Bihaću, Biotehnički fakultet, 2015, 27-27
Skup
Treći nučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem "5. juni - Svjetski dan zaštite okoliša"
Mjesto i datum
Bihać, Bosna i Hercegovina, 04.06.2015. - 05.06.2015
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
nusproizvodi prehrambene industrije; funkcionalni proizvodi
(food industry by-products; functional products)
Sažetak
Proizvođači hrane u svijetu danas su suočeni s brojnim izazovima, počev od porasta broja stanovnika, klimatskih promjena, korištenja poljoprivrednih sirovina u rješavanju svjetskih energetskih problema, migracija stanovništva, porasta cijene energije i sl. Uz sve te izazove i sve ograničenije resurse potrebno je proizvesti dostatnu količinu sigurne i kvalitetne hrane. S druge strane, prehrambena industrija dovodi do nastanka velike količine nusproizvoda koji uglavnom predstavljaju veliki problem i koji se u većini slučajeva rješava kroz odlagališta ili ishranu stoke. Međutim, poznato je da su mnogi nusproizvodi bogati različitim nutrijentima i da bi zbog svog sastava mogli biti značajne sirovine u proizvodnji/razvoju novih prehrambenih proizvoda. Repini rezanci, trop jabuke, pogača od proizvodnje ulja iz različitih uljarica samo su neki nusproizvodi koji se mogu uspješno upotrijebiti u proizvodnji hrane. Primjenom navedenih nusproizvoda, prije svega zbog njihovog sastava i promjena koje se odvijaju tijekom procesiranja, u velikoj mjeri se mijenjaju svojstva gotovog proizvoda. Kako bi se dobio obogaćen proizvod sa prihvatljivim organoleptičkim svojstvima bitno je poznavanje svojstava sirovina i procesa, te po potrebi prilagođavanje receptura i uvođenje novih postupaka i tehnologija u proizvodnji hrane kako bi se dobio proizvod što sličniji klasičnom. U ovome radu bit će dat pregled svojstava i mogućnosti primjene navedenih nusproizvoda u proizvodnji nekih funkcionalnih prehrambenih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Drago Šubarić
(autor)