Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 764151

Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva


Mastanjević, Kristina; Velić, Natalija; Krstanović, Vinko; Novak, Mario; Marček, Tihana; Šantek, Božidar
Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 10 (2015), 1-2; 14-22 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 764151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva
(Causes, consequences and prevention of beer gushing)

Autori
Mastanjević, Kristina ; Velić, Natalija ; Krstanović, Vinko ; Novak, Mario ; Marček, Tihana ; Šantek, Božidar

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 10 (2015), 1-2; 14-22

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Fusarium ; hidrofobini ; proteini ; prekomjerno pjenjenje piva
(Fusarium ; hydrophobins ; proteins ; gushing)

Sažetak
Prekomjerno pjenjenje piva (engl. beer gushing) definira se kao naglo i nekontrolirano pjenjenje piva odmah po otvaranju ambalaže, bez prethodnog izlaganja ambalaže trešnji ili visokoj temperaturi. Ta je pojava uzrok velikim gubitcima u sladarama i pivovarama širom svijeta te se smatra iznimno nepoželjnom. Razlikujemo primarno i sekundarno prekomjerno pjenjenje piva. Fungalne kontaminacije ječma, posebno kontaminacija plijesnima roda Fusarium, izravno se povezuju s pojavom primarnog prekomjerna pjenjenja piva. Ove plijesni sintetiziraju male proteine nazvane hidrofobini, koji se navode kao glavni uzročnici prekomjerna pjenjenja piva. Uzročnici sekundarnog prekomjerna pjenjenja piva su brojniji i uključuju različite kemikalije i postupke koji se upotrebljavaju tijekom proizvodnje piva. Sekundarno pjenjenje piva uglavnom se može izbjeći primjenom dobre proizvođačke prakse, dok je problem učinkovitog suzbijanja primarnog prekomjerna pjenjenja piva još uvijek predmet brojnih istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Mastanjević, Kristina; Velić, Natalija; Krstanović, Vinko; Novak, Mario; Marček, Tihana; Šantek, Božidar
Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 10 (2015), 1-2; 14-22 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
Mastanjević, K., Velić, N., Krstanović, V., Novak, M., Marček, T. & Šantek, B. (2015) Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 10 (1-2), 14-22.
@article{article, author = {Mastanjevi\'{c}, Kristina and Veli\'{c}, Natalija and Krstanovi\'{c}, Vinko and Novak, Mario and Mar\v{c}ek, Tihana and \v{S}antek, Bo\v{z}idar}, year = {2015}, pages = {14-22}, keywords = {Fusarium, hidrofobini, proteini, prekomjerno pjenjenje piva}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {10}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva}, keyword = {Fusarium, hidrofobini, proteini, prekomjerno pjenjenje piva} }
@article{article, author = {Mastanjevi\'{c}, Kristina and Veli\'{c}, Natalija and Krstanovi\'{c}, Vinko and Novak, Mario and Mar\v{c}ek, Tihana and \v{S}antek, Bo\v{z}idar}, year = {2015}, pages = {14-22}, keywords = {Fusarium, hydrophobins, proteins, gushing}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {10}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Causes, consequences and prevention of beer gushing}, keyword = {Fusarium, hydrophobins, proteins, gushing} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font