Pregled bibliografske jedinice broj: 764151
Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva
Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 10 (2015), 1-2; 14-22 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 764151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva
(Causes, consequences and prevention of beer gushing)
Autori
Mastanjević, Kristina ; Velić, Natalija ; Krstanović, Vinko ; Novak, Mario ; Marček, Tihana ; Šantek, Božidar
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 10
(2015), 1-2;
14-22
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
Fusarium ; hidrofobini ; proteini ; prekomjerno pjenjenje piva
(Fusarium ; hydrophobins ; proteins ; gushing)
Sažetak
Prekomjerno pjenjenje piva (engl. beer gushing) definira se kao naglo i nekontrolirano pjenjenje piva odmah po otvaranju ambalaže, bez prethodnog izlaganja ambalaže trešnji ili visokoj temperaturi. Ta je pojava uzrok velikim gubitcima u sladarama i pivovarama širom svijeta te se smatra iznimno nepoželjnom. Razlikujemo primarno i sekundarno prekomjerno pjenjenje piva. Fungalne kontaminacije ječma, posebno kontaminacija plijesnima roda Fusarium, izravno se povezuju s pojavom primarnog prekomjerna pjenjenja piva. Ove plijesni sintetiziraju male proteine nazvane hidrofobini, koji se navode kao glavni uzročnici prekomjerna pjenjenja piva. Uzročnici sekundarnog prekomjerna pjenjenja piva su brojniji i uključuju različite kemikalije i postupke koji se upotrebljavaju tijekom proizvodnje piva. Sekundarno pjenjenje piva uglavnom se može izbjeći primjenom dobre proizvođačke prakse, dok je problem učinkovitog suzbijanja primarnog prekomjerna pjenjenja piva još uvijek predmet brojnih istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Natalija Velić
(autor)
Kristina Mastanjević
(autor)
Mario Novak
(autor)
Tihana Marček
(autor)
Božidar Šantek
(autor)
Vinko Krstanović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts