Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 763938

Optimizacija procesa proizvodnje lješnjakovog ulja


Rot, Tomislav
Optimizacija procesa proizvodnje lješnjakovog ulja, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 763938 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimizacija procesa proizvodnje lješnjakovog ulja
(Optimization of the production of hazelnut oil)

Autori
Rot, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
21.05

Godina
2015

Stranica
48

Mentor
Jokić, Stela ; Moslavac, Tihomir

Neposredni voditelj
Aladić, Krunoslav

Ključne riječi
lješnjak ; lješnjakovo ulje ; hladno prešanje ulja ; ekstrakcija superkritičnim CO2 ; metoda odzivnih površina
(hazelnut ; hazelnut oil ; screw pressing ; supercritical CO2 extraction ; response surface methodology)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih parametara ekstrakcije ulja iz lješnjaka procesom hladnog prešanja, nakon čega je provedena ekstrakcija zaostalog ulja unutar pogače pomoću superkritičnog CO2. U eksperimentima prešanja korištena je metoda odzivnih površina (RSM) pomoću koje je ispitan utjecaj temperature zagrijavanja glave preše (70, 85, 100°C), frekvencije elektromotora (20, 30, 40 Hz) i veličine otvora (8, 10, 12 mm) na kvalitetu i iskorištenje ulja. Optimalni parametri za dobivanje najvećeg iskorištenja i najbolje kvalitete ulja su sljedeći: temperatura zagrijavanja glave preše 70°C, frekvencija elektromotora 30 Hz i otvor glave pužne preše 9 mm. Pogača dobivena pri optimalnim uvjetima prešanja podvrgnuta je ekstrakciji na novokonstruiranom uređaju za superkritičnu ekstrakciju. Ovim postupkom količina zaostalog ulja u pogači gotovo je u potpunosti ekstrahirana sa superkritičnim CO2.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Stela Jokić (mentor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Avatar Url Krunoslav Aladić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Rot, Tomislav
Optimizacija procesa proizvodnje lješnjakovog ulja, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Rot, T. (2015) 'Optimizacija procesa proizvodnje lješnjakovog ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rot, Tomislav}, year = {2015}, pages = {48}, keywords = {lje\v{s}njak, lje\v{s}njakovo ulje, hladno pre\v{s}anje ulja, ekstrakcija superkriti\v{c}nim CO2, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, title = {Optimizacija procesa proizvodnje lje\v{s}njakovog ulja}, keyword = {lje\v{s}njak, lje\v{s}njakovo ulje, hladno pre\v{s}anje ulja, ekstrakcija superkriti\v{c}nim CO2, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rot, Tomislav}, year = {2015}, pages = {48}, keywords = {hazelnut, hazelnut oil, screw pressing, supercritical CO2 extraction, response surface methodology}, title = {Optimization of the production of hazelnut oil}, keyword = {hazelnut, hazelnut oil, screw pressing, supercritical CO2 extraction, response surface methodology}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font