Pregled bibliografske jedinice broj: 763938
Optimizacija procesa proizvodnje lješnjakovog ulja
Optimizacija procesa proizvodnje lješnjakovog ulja, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 763938 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimizacija procesa proizvodnje lješnjakovog ulja
(Optimization of the production of hazelnut oil)
Autori
Rot, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.05
Godina
2015
Stranica
48
Mentor
Jokić, Stela ; Moslavac, Tihomir
Neposredni voditelj
Aladić, Krunoslav
Ključne riječi
lješnjak ; lješnjakovo ulje ; hladno prešanje ulja ; ekstrakcija superkritičnim CO2 ; metoda odzivnih površina
(hazelnut ; hazelnut oil ; screw pressing ; supercritical CO2 extraction ; response surface methodology)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih parametara ekstrakcije ulja iz lješnjaka procesom hladnog prešanja, nakon čega je provedena ekstrakcija zaostalog ulja unutar pogače pomoću superkritičnog CO2. U eksperimentima prešanja korištena je metoda odzivnih površina (RSM) pomoću koje je ispitan utjecaj temperature zagrijavanja glave preše (70, 85, 100°C), frekvencije elektromotora (20, 30, 40 Hz) i veličine otvora (8, 10, 12 mm) na kvalitetu i iskorištenje ulja. Optimalni parametri za dobivanje najvećeg iskorištenja i najbolje kvalitete ulja su sljedeći: temperatura zagrijavanja glave preše 70°C, frekvencija elektromotora 30 Hz i otvor glave pužne preše 9 mm. Pogača dobivena pri optimalnim uvjetima prešanja podvrgnuta je ekstrakciji na novokonstruiranom uređaju za superkritičnu ekstrakciju. Ovim postupkom količina zaostalog ulja u pogači gotovo je u potpunosti ekstrahirana sa superkritičnim CO2.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek