Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 763736

Svojstva ekstrudata na bazi kukuruzne krupice s dodatkom izluženih repinih rezanaca


Slišković, Sanja
Svojstva ekstrudata na bazi kukuruzne krupice s dodatkom izluženih repinih rezanaca, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 763736 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svojstva ekstrudata na bazi kukuruzne krupice s dodatkom izluženih repinih rezanaca
(Properties of corn grits extrudates with addition of sugar beet pulp)

Autori
Slišković, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.05

Godina
2015

Stranica
45

Mentor
Babić, Jurislav

Neposredni voditelj
Jozinović, Antun

Ključne riječi
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; izluženi repini rezanci
(extrusion cooking ; corn grits ; sugar beet pulp)

Sažetak
Ekstruzija je danas postala nezaobilazan proces u prehrambenoj industriji gdje se vrlo često kao osnovna sirovina koristi kukuruzna krupica. Da bi se poboljšala fizikalno-kemijska svojstva i nutritivna vrijednost ekstrudata u kukuruznu krupicu dodaju se različiti dodaci. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka izluženih repinih rezanaca na svojstva ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice (omjeri krupica : rezanci = 95:5 ; 90:10 i 85:15). Smjese vlažnosti 15% ekstrudirane su u laboratorijskom jednopužnom ekstruderu pri temperaturnom profilu 135/170/170 °C uz upotrebu puža konfiguracije 4:1 i sapnice promjera 4 mm. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva te probavljivost u odnosu na neekstrudirane uzorke. Dobiveni rezultati pokazuju kako je dodatkom repinih rezanaca došlo do smanjenja ekspanzijskog omjera i lomljivosti ekstrudata, a povećanja nasipne mase i tvrdoće ekstrudata. Ekstrudati s repinim rezancima bili su tamniji u odnosu na kontrolni uzorak kukuruzne krupice. Proces ekstruzije je uzrokovao povećanje indeksa apsorpcije vode i indeksa topljivosti u vodi te smanjenje viskoznosti vrha, viskoznosti na 92 °C i viskoznosti na 50 °C. Udio masti ekstruzijom se smanjio, a sadržaj pepela lagano porastao. Dio ekstrudata mogao bi se koristiti kao finalni proizvod (snack), a preostali kao modificirana brašna u pekarskoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Slišković, Sanja
Svojstva ekstrudata na bazi kukuruzne krupice s dodatkom izluženih repinih rezanaca, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Slišković, S. (2015) 'Svojstva ekstrudata na bazi kukuruzne krupice s dodatkom izluženih repinih rezanaca', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sli\v{s}kovi\'{c}, Sanja}, year = {2015}, pages = {45}, keywords = {ekstruzija, kukuruzna krupica, izlu\v{z}eni repini rezanci}, title = {Svojstva ekstrudata na bazi kukuruzne krupice s dodatkom izlu\v{z}enih repinih rezanaca}, keyword = {ekstruzija, kukuruzna krupica, izlu\v{z}eni repini rezanci}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sli\v{s}kovi\'{c}, Sanja}, year = {2015}, pages = {45}, keywords = {extrusion cooking, corn grits, sugar beet pulp}, title = {Properties of corn grits extrudates with addition of sugar beet pulp}, keyword = {extrusion cooking, corn grits, sugar beet pulp}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font