Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 763733

Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa


Zečević, Antonio
Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 763733 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa
(Properties of corn extrudates with addition of brewer’s spent grain)

Autori
Zečević, Antonio

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.05

Godina
2015

Stranica
40

Mentor
Ačkar, Đurđica

Neposredni voditelj
Jozinović, Antun

Ključne riječi
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; pivski trop
(extrusion ; corn meal ; brewer’s spent grain)

Sažetak
Ekstruzija, kao jedinični proces u proizvodnji hrane, bilježi sve veću primjenu i pruža obilje mogućnosti poboljšanja nutritivnih svojstava namirnica. Ekstruzijom se uglavnom procesira hrana bogata škrobom i proteinima, a kao glavna sirovina ističe se kukuruzna krupica te razni dodaci. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka pivskog tropa u svrhu obogaćivanja ekstrudiranih proizvoda na bazi kukuruzne krupice te njegov utjecaj na svojstva ekstrudata. Omjeri smjesa (kukuruzna krupica : pivski trop) korištenih u istraživanju su: 95:5, 90:10 i 85:15. Smjese vlažnosti 15% ekstrudirane su pri temperaturnom profilu 135/170/170 °C. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva u odnosu na neekstrudirane uzorke. Dodatak pivskog tropa imao je za posljedicu smanjenje ekspanzijskog omjera i povećanje nasipne mase ekstrudata. Tvrdoća ekstrudata se povećala dodatkom pivskog tropa, dok se s druge strane lomljivost smanjila. Dodatak pivskog tropa uzrokovao je potamnjivanje uzoraka, dok sam proces ekstruzije nije imao preveliki utjecaj na promjenu boje. Indeks apsorpcije vode i indeks topljivosti u vodi znatno su se povećali nakon provedene ekstruzije. Procesom ekstruzije nije značajno promijenjen udio pepela u uzorcima, ali se udio masti smanjio. Dodatak pivskog tropa i proces ekstruzije uzrokovali su smanjenje viskoznosti vrha, viskoznosti pri 92 °C i viskoznosti pri 50 °C te su ekstrudirani uzorci bili manje skloni retrogradaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Avatar Url Đurđica Ačkar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Zečević, Antonio
Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Zečević, A. (2015) 'Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ze\v{c}evi\'{c}, Antonio}, year = {2015}, pages = {40}, keywords = {ekstruzija, kukuruzna krupica, pivski trop}, title = {Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pivskog tropa}, keyword = {ekstruzija, kukuruzna krupica, pivski trop}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ze\v{c}evi\'{c}, Antonio}, year = {2015}, pages = {40}, keywords = {extrusion, corn meal, brewer’s spent grain}, title = {Properties of corn extrudates with addition of brewer’s spent grain}, keyword = {extrusion, corn meal, brewer’s spent grain}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font