Pregled bibliografske jedinice broj: 763710
Fizikalne karakteristike jaja kokoši hrvatica
Fizikalne karakteristike jaja kokoši hrvatica // Zbornik sažetaka XXII. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2015. / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2015. str. 32-32 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 763710 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalne karakteristike jaja kokoši hrvatica
(Physical properties of hrvatica hen eggs)
Autori
Pliestić, Stjepan ; Janječić, Zlatko ; Galić, Ante ; Bedeković, Dalibor ; Filipović, Dubravko ; Čopec, Krešimir ; Kovačev, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XXII. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2015.
/ Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2015, 32-32
Skup
XXII Međunarodno savjetovanje Krmiva 2015
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 27.05.2015. - 29.05.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Jaja; kokoš hrvatica; fizikalne karakteristike; masa; ljuska
(Eggs; hrvatica hen; physical properties; mass; egg shell)
Sažetak
Jaja su visoko kvalitetna hrana. Međutim, njihova fizikalne karakteristike, i općenito, njihova kvaliteta mogu varirati. Kvaliteta jaja zavisi o nizu čimbenika među kojima je i sama pasmina kokoši. Pasmina kokoši pod nazivom hrvatica, stvorena je na području Međimurja i Podravine a jedna od njenih odlika je i dobra nesivost (od 200 do 220 jaja godišnje). Za kakvoću konzumnih jaja zainteresirani su jednako i proizvođači i potrošači koji uz boju ljuske i unutarnju kvalitetu jaja posebice obraćaju pozornost na krupnoću (masu). S obzirom da do sada nisu vršena opsežnija znanstvena istraživanja kvalitete jaja ove kokoši cilj ovog rada bio je utvrditi njihove fizikalne karakteristike i to: masu (ukupnu, ljuske, bjelanjka i žumanjka), dimenzije, sferičnost, volumen, površinu i debljinu ljuske. Analizirana su i njihova mehanička svojstva pod opterećenjem djelovanjem sile duž x-osi s prednje i stražnje strane jajeta i z-osi. Prosječna ukupna masa jaja iznosila je 50.66 g. Prosječna dužina jaja iznosila je 55.82 mm, širina 40.43 mm, sferičnost 0.81 %, volumen 47835.20 mm3 a površina ljuske 6366.42 mm2. Najveće sile bile su potrebne da se probije ljuska jajeta u smjerovima osi x, dok je u smjeru osi z bila potrebna manja sila. Prema navedenom zaključujemo da jaja kokoši hrvatica pokazuju zadovoljavajuća svojstva u pogledu analiziranih parametara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravko Filipović
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)
Dalibor Bedeković
(autor)
Igor Kovačev
(autor)
Krešimir Čopec
(autor)
Ante Galić
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)