Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 763710

Fizikalne karakteristike jaja kokoši hrvatica


Pliestić, Stjepan; Janječić, Zlatko; Galić, Ante; Bedeković, Dalibor; Filipović, Dubravko; Čopec, Krešimir; Kovačev, Igor
Fizikalne karakteristike jaja kokoši hrvatica // Zbornik sažetaka XXII. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2015. / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2015. str. 32-32 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 763710 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalne karakteristike jaja kokoši hrvatica
(Physical properties of hrvatica hen eggs)

Autori
Pliestić, Stjepan ; Janječić, Zlatko ; Galić, Ante ; Bedeković, Dalibor ; Filipović, Dubravko ; Čopec, Krešimir ; Kovačev, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka XXII. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2015. / Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2015, 32-32

Skup
XXII Međunarodno savjetovanje Krmiva 2015

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 27.05.2015. - 29.05.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Jaja; kokoš hrvatica; fizikalne karakteristike; masa; ljuska
(Eggs; hrvatica hen; physical properties; mass; egg shell)

Sažetak
Jaja su visoko kvalitetna hrana. Međutim, njihova fizikalne karakteristike, i općenito, njihova kvaliteta mogu varirati. Kvaliteta jaja zavisi o nizu čimbenika među kojima je i sama pasmina kokoši. Pasmina kokoši pod nazivom hrvatica, stvorena je na području Međimurja i Podravine a jedna od njenih odlika je i dobra nesivost (od 200 do 220 jaja godišnje). Za kakvoću konzumnih jaja zainteresirani su jednako i proizvođači i potrošači koji uz boju ljuske i unutarnju kvalitetu jaja posebice obraćaju pozornost na krupnoću (masu). S obzirom da do sada nisu vršena opsežnija znanstvena istraživanja kvalitete jaja ove kokoši cilj ovog rada bio je utvrditi njihove fizikalne karakteristike i to: masu (ukupnu, ljuske, bjelanjka i žumanjka), dimenzije, sferičnost, volumen, površinu i debljinu ljuske. Analizirana su i njihova mehanička svojstva pod opterećenjem djelovanjem sile duž x-osi s prednje i stražnje strane jajeta i z-osi. Prosječna ukupna masa jaja iznosila je 50.66 g. Prosječna dužina jaja iznosila je 55.82 mm, širina 40.43 mm, sferičnost 0.81 %, volumen 47835.20 mm3 a površina ljuske 6366.42 mm2. Najveće sile bile su potrebne da se probije ljuska jajeta u smjerovima osi x, dok je u smjeru osi z bila potrebna manja sila. Prema navedenom zaključujemo da jaja kokoši hrvatica pokazuju zadovoljavajuća svojstva u pogledu analiziranih parametara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pliestić, Stjepan; Janječić, Zlatko; Galić, Ante; Bedeković, Dalibor; Filipović, Dubravko; Čopec, Krešimir; Kovačev, Igor
Fizikalne karakteristike jaja kokoši hrvatica // Zbornik sažetaka XXII. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2015. / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2015. str. 32-32 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Pliestić, S., Janječić, Z., Galić, A., Bedeković, D., Filipović, D., Čopec, K. & Kovačev, I. (2015) Fizikalne karakteristike jaja kokoši hrvatica. U: Lulić, S. (ur.)Zbornik sažetaka XXII. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2015..
@article{article, author = {Pliesti\'{c}, Stjepan and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Gali\'{c}, Ante and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Filipovi\'{c}, Dubravko and \v{C}opec, Kre\v{s}imir and Kova\v{c}ev, Igor}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2015}, pages = {32-32}, keywords = {Jaja, koko\v{s} hrvatica, fizikalne karakteristike, masa, ljuska}, title = {Fizikalne karakteristike jaja koko\v{s}i hrvatica}, keyword = {Jaja, koko\v{s} hrvatica, fizikalne karakteristike, masa, ljuska}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pliesti\'{c}, Stjepan and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Gali\'{c}, Ante and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Filipovi\'{c}, Dubravko and \v{C}opec, Kre\v{s}imir and Kova\v{c}ev, Igor}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2015}, pages = {32-32}, keywords = {Eggs, hrvatica hen, physical properties, mass, egg shell}, title = {Physical properties of hrvatica hen eggs}, keyword = {Eggs, hrvatica hen, physical properties, mass, egg shell}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font