Pregled bibliografske jedinice broj: 763197
UTJECAJ VEGETACIJSKE GODINE NA POKAZATELJE SKLADIŠNE I TEHNOLOŠKE KVALITETE PŠENICE U TEHNOLOŠKOM POSTUPKU TVORNICE MLINOVI I PEKARA PODRAVKA D.D.
UTJECAJ VEGETACIJSKE GODINE NA POKAZATELJE SKLADIŠNE I TEHNOLOŠKE KVALITETE PŠENICE U TEHNOLOŠKOM POSTUPKU TVORNICE MLINOVI I PEKARA PODRAVKA D.D., 2015., diplomski rad, preddiplomski, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci
CROSBI ID: 763197 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ VEGETACIJSKE GODINE NA POKAZATELJE SKLADIŠNE I TEHNOLOŠKE KVALITETE PŠENICE U TEHNOLOŠKOM POSTUPKU TVORNICE MLINOVI I PEKARA PODRAVKA D.D.
(Influence of vegetational year on some parameters of storage and technological quality of wheat in technological process of Podravka d.d.)
Autori
Hrvoje Đuranec
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
Mjesto
Križevci
Datum
28.05
Godina
2015
Stranica
57
Mentor
Siniša Srečec
Ključne riječi
pšenica; skladišna i tehnološka kvaliteta; elevacija; utrošak energije
(wheat; storage and technological quality parameters; elevation; energy consumption)
Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj vegetacijske godine u 2012. i 2013. godini na pokazatelje skladišne i tehnološke kvalitete pšenice u tehnološkom postupku Tvornice mlinovi i pekara, Podravka d.d. Utvrđeno je da su svi ispitivani kultivari pšenice ; Bc Adriana, Bc Marina i Bc Mira imali signifikantno lošije pokazatelje skladišne i tehnološke kvalitete kod prijema u Tvornicu mlinovi i pekara Podravke d.d. tijekom žetve 2013. u usporedbi s 2012. godinom. Signifikantno lošiji pokazatelji skladišne i tehnološke kvalitete u 2013. Godini uzrokovani su pogavito obilnim oborinama tijekom žetve koje su uzrokovale ''ispiranje'' zrna u klasu, povećanje vlage zrna i rastu korova u žetvi. To je dovelo i do povećanja broja elevacija, sušenja, dosušivanja i pročišćavanja ukupno zaprimljene zrnaste mase merkantilne pšenice, gore navedenih kultivara, a time i do povećanja potrošnje energije po po toni zaprimljene pšenice. Rad je izrađen u Podravki d.d., Koprivnica, Tvornici mlinovi i pekara, Službi Razvoj poljoprivrede i Službi Poljoprivredna proizvodnja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)