Pregled bibliografske jedinice broj: 762686
Tehnološka karakterizacija mikrobnih kultura izoliranih iz tradicionalnih sireva za proizvodnju kobasica od divljači
Tehnološka karakterizacija mikrobnih kultura izoliranih iz tradicionalnih sireva za proizvodnju kobasica od divljači // Proceedings: 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2015. str. 456-460 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 762686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološka karakterizacija mikrobnih kultura izoliranih iz tradicionalnih sireva za proizvodnju kobasica od divljači
(Technological characterization of microbial cultures isolated from traditional cheeses for the production of game meat sausages)
Autori
Mirna Mrkonjić Fuka, Ana Žgomba Maksimović, Irina Tanuwidjaja, Josip Kaić, Marija Žunabović, Ivica Kos
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings: 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
/ Pospišil, Milan - Zagreb, 2015, 456-460
Skup
50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline ; mikrobne kulture ; acidifikacija ; proteoliza
(lactic acid bacteria ; microbial cultures ; proteolytic activity ; acidification)
Sažetak
Cilj ovog rada je utvrditi neke od tehnoloških karakteristika sojeva BMK izoliranih iz tradicionalnih hrvatskih sireva prije njihove selekcije i primjene kao mikrobnih kultura u proizvodnji kobasica od divljači. Istraživani sojevi Enterococcus durans i Lactococcus lactis subsp. cremoris su pokazali antimikrobno djelovanje prema Bacillus cereus, Bacillus thuringiensis, Pseudomonas fluorescens i Staphylocpccus aureus. Visoka proteolitička aktivnost i sposobnost acidifikacije zabilježena je naročito za Lactococcus lactis subs. cremoris. Potvrđeno je kako su izolati rezistentni na klindamicin, tetraciklin, rifampicin i streptomicin.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija