Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 762686

Tehnološka karakterizacija mikrobnih kultura izoliranih iz tradicionalnih sireva za proizvodnju kobasica od divljači


Mirna Mrkonjić Fuka, Ana Žgomba Maksimović, Irina Tanuwidjaja, Josip Kaić, Marija Žunabović, Ivica Kos
Tehnološka karakterizacija mikrobnih kultura izoliranih iz tradicionalnih sireva za proizvodnju kobasica od divljači // Proceedings: 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2015. str. 456-460 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 762686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnološka karakterizacija mikrobnih kultura izoliranih iz tradicionalnih sireva za proizvodnju kobasica od divljači
(Technological characterization of microbial cultures isolated from traditional cheeses for the production of game meat sausages)

Autori
Mirna Mrkonjić Fuka, Ana Žgomba Maksimović, Irina Tanuwidjaja, Josip Kaić, Marija Žunabović, Ivica Kos

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings: 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan - Zagreb, 2015, 456-460

Skup
50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline ; mikrobne kulture ; acidifikacija ; proteoliza
(lactic acid bacteria ; microbial cultures ; proteolytic activity ; acidification)

Sažetak
Cilj ovog rada je utvrditi neke od tehnoloških karakteristika sojeva BMK izoliranih iz tradicionalnih hrvatskih sireva prije njihove selekcije i primjene kao mikrobnih kultura u proizvodnji kobasica od divljači. Istraživani sojevi Enterococcus durans i Lactococcus lactis subsp. cremoris su pokazali antimikrobno djelovanje prema Bacillus cereus, Bacillus thuringiensis, Pseudomonas fluorescens i Staphylocpccus aureus. Visoka proteolitička aktivnost i sposobnost acidifikacije zabilježena je naročito za Lactococcus lactis subs. cremoris. Potvrđeno je kako su izolati rezistentni na klindamicin, tetraciklin, rifampicin i streptomicin.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
2013-12-35

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (autor)

Avatar Url Mirna Mrkonjić Fuka (autor)

Avatar Url Irina Tanuwidjaja (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mirna Mrkonjić Fuka, Ana Žgomba Maksimović, Irina Tanuwidjaja, Josip Kaić, Marija Žunabović, Ivica Kos
Tehnološka karakterizacija mikrobnih kultura izoliranih iz tradicionalnih sireva za proizvodnju kobasica od divljači // Proceedings: 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2015. str. 456-460 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Mirna Mrkonjić Fuka, Ana Žgomba Maksimović, Irina Tanuwidjaja, Josip Kaić, Marija Žunabović, Ivica Kos (2015) Tehnološka karakterizacija mikrobnih kultura izoliranih iz tradicionalnih sireva za proizvodnju kobasica od divljači. U: Pospišil, M. (ur.)Proceedings: 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture.
@article{article, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2015}, pages = {456-460}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, mikrobne kulture, acidifikacija, proteoliza}, title = {Tehnolo\v{s}ka karakterizacija mikrobnih kultura izoliranih iz tradicionalnih sireva za proizvodnju kobasica od divlja\v{c}i}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, mikrobne kulture, acidifikacija, proteoliza}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2015}, pages = {456-460}, keywords = {lactic acid bacteria, microbial cultures, proteolytic activity, acidification}, title = {Technological characterization of microbial cultures isolated from traditional cheeses for the production of game meat sausages}, keyword = {lactic acid bacteria, microbial cultures, proteolytic activity, acidification}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font