Pregled bibliografske jedinice broj: 762363
Što se krije iza E brojeva? Prehrambeni aditivi
Što se krije iza E brojeva? Prehrambeni aditivi // KReKo 2011
Omišalj, Hrvatska, 2011. (pozvano predavanje, domaća recenzija, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 762363 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Što se krije iza E brojeva? Prehrambeni aditivi
(What is behind E numbers? Food additives)
Autori
Vinković Vrček, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Skup
KReKo 2011
Mjesto i datum
Omišalj, Hrvatska, 28.04.2011. - 07.05.2011
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrambeni aditivi; zdravlje; hrana
(food additives; health; food)
Sažetak
Smatra se da je, pored globalnog klimatskog poremećaja, nasilna impregnacija okoliša industrijskim kemikalijama postala jedan od najvažnijih ekoloških problema u 21. stoljeću. Uznemirujući podaci o povećanoj učestalosti alergija, raka, neuroloških i reproduktivnih bolesti, kao i o neumjerenoj i sve intenzivnijoj proizvodnji različitih vrsta kemikalija potakli su odgovorne u europskim institucijama da ponovo preispitaju potrebu, vrijednost i štetnost kemikalija na tržištu. U ovom predavanju biti će izložen dio priče o izloženosti kemikalijama, poglavlje o kemijskoj kontaminaciji hrane. Način proizvodnje hrane definira i naš odnos prema prirodi, prostoru i bioraznolikosti. Istovremeno, način proizvodnje hrane definira i sastav hrane. Neprimjerena asistencija znanosti i tehnologije kulturi prehrane izobličila je naš odnos prema hrani i prirodi. Takva znanstveno-tehnološka manipulacija hranom sve više poprima oblik pravog "prehrambenog nasilja".
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb