Pregled bibliografske jedinice broj: 761693
Protočna strippping kronopotenciometrija kao metoda karakterizacije polifenola u uzorcima crnih vina
Protočna strippping kronopotenciometrija kao metoda karakterizacije polifenola u uzorcima crnih vina // 15th Ružička days ''Today science - tommorow industry'', Knjiga sažetaka / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 761693 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Protočna strippping kronopotenciometrija kao metoda karakterizacije polifenola u uzorcima crnih vina
(Flow Through Stripping Chronopotentiometry as a characterization method of polyphenols in samples of red wine)
Autori
Šeruga, Marijan ; Tomac, Ivana ; Beinrohr, Ernest
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
15th Ružička days ''Today science - tommorow industry'', Knjiga sažetaka
/ Šubarić, Drago - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014
ISBN
978-953-7005-34-4
Skup
15th Ružička days ''Today science - tommorow industry'
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 11.09.2014. - 12.09.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Hrvatsko crno vino; katehin; protočna stripping kronopotenciometrija; ukupni polifenoli
(Croatian red wine; catechin; flow through stripping chronopotentiometry; total phenol content)
Sažetak
Vino je tradicionalno alkoholno piće, a kultura pijenja vina prisutna je u cijelom svijetu. Crveno vino bogato je polifenolnim spojevima koji imaju pogodan učinak na zdravlje ljudskog organizma. Protočna stripping kronopotenciometrija je elektroanalitička metoda kod koje se analit deponira iz otopine na radnu elektrodu pri određenom potencijalu ili struji, a zatim se nakon određenog vremena elektroliza prekida i provodi se otapanje deponiranog analita s površine radne elektrode. Ova elektrokemijska metoda primjenjuje se za određivanje anorganskih spojeva. Cilj ovog rada je pokazati moguću primjenu protočne stripping kronopotenciometrije kao brzu, selektivnu i jednostavnu metodu karakterizacije polifenola u uzorcima crvenih vina. Analizirano je pet različitih crnih vina sa područja Republike Hrvatske. Rezultati količine ukupnih polifenola dobiveni protočnom stripping kronopotenciometrijom su u korelaciji sa standardnom metodom za određivanje ukupnih polifenola Folin-Ciocalteu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek