Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 761344

OPTIMIZACIJA EKSTRAKCIJE U ČVRSTOJ FAZI PRI ODREĐIVANJU OSTATAKA PESTICIDA U CRNIM VINIMA


Pelajić, Maja; Vitali Čepo, Dubravka
OPTIMIZACIJA EKSTRAKCIJE U ČVRSTOJ FAZI PRI ODREĐIVANJU OSTATAKA PESTICIDA U CRNIM VINIMA // Book of Abstracts - XXIV CROATIAN MEETING OF CHEMISTS AND CHEMICAL ENGINEERS / Ukić, Š., Bolanča T. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2015. str. 112-112 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 761344 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
OPTIMIZACIJA EKSTRAKCIJE U ČVRSTOJ FAZI PRI ODREĐIVANJU OSTATAKA PESTICIDA U CRNIM VINIMA
(SOLID PHASE EXTRACTION OPTIMIZATION FOR THE DETERMINATION OF PESTICIDES IN RED WINE)

Autori
Pelajić, Maja ; Vitali Čepo, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts - XXIV CROATIAN MEETING OF CHEMISTS AND CHEMICAL ENGINEERS / Ukić, Š., Bolanča T. - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2015, 112-112

ISBN
978-953-6894-54-3

Skup
XXIV CROATIAN MEETING OF CHEMISTS AND CHEMICAL ENGINEERS

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.04.2015. - 24.04.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
vino; pesticidi; ekstrakcija u čvrstoj fazi
(wine; pesticides; solid phase extraction)

Sažetak
Određivanje ostataka pesticida u vinima predstavlja izazov obzirom na to da je vino složen uzorak u čiji sastav ulaze prirodni organski spojevi koji mogu utjecati na fizikalno-kemijska svojstva pesticida te time neposredno i na njihovu izolaciju. Iz navedenog slijedi da je priprava uzorka ključni korak u analitičkim postupcima određivanja ostataka pesticida u uzorcima vina. Većina novijih istraživanja temelji se na optimizaciji parametara već utvrđenih postupaka priprave uzorka obzirom da postojeće metode nisu jedinstvene za velik broj složenih uzoraka. Djelotvornost primijenjene metode priprave uzorka pri određivanju pesticida ovisi, uz matricu uzorka i o fizikalno-kemijskim svojstvima pesticida. Prema novijim literaturnim navodima, primjenom ekstrakcije u čvrstoj fazi postiže se bolja iskoristivost, manja potrošnja organskih otapala, kraće vrijeme priprave uzorka, bolja selektivnost, specifičnost i ponovljivost, te niža granica određivanja u odnosu na klasične metode priprave uzorka kao što je ekstrakcija otapalom [1–6]. U ovom radu opisana je optimizacija ekstrakcije u čvrstoj fazi i primjena analitičke metode određivanja 25 pesticida u crnim vinima vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa. Pri optimizaciji ekstrakcije u čvrstoj fazi ispitan je utjecaj vrste sorbensa, mase sorbensa, pH uzorka, volumena uzorka, vrste i volumena otapala za ispiranje, vrste i volumena otapala za eluiranje, te volumena otapala za injektiranje. Za navedene pesticide određene su granice dokazivanja i granice određivanja, obnovljivost, ponovljivost, iskoristivost te linearna područja. Rezultati dobiveni analizom vina sa vinorodnih regija Republike Hrvatske pokazali su zadovoljavajuću primjenjivost metode pri analizi realnih uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pelajić, Maja; Vitali Čepo, Dubravka
OPTIMIZACIJA EKSTRAKCIJE U ČVRSTOJ FAZI PRI ODREĐIVANJU OSTATAKA PESTICIDA U CRNIM VINIMA // Book of Abstracts - XXIV CROATIAN MEETING OF CHEMISTS AND CHEMICAL ENGINEERS / Ukić, Š., Bolanča T. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2015. str. 112-112 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Pelajić, M. & Vitali Čepo, D. (2015) OPTIMIZACIJA EKSTRAKCIJE U ČVRSTOJ FAZI PRI ODREĐIVANJU OSTATAKA PESTICIDA U CRNIM VINIMA. U: Ukić, Š., Bolanča T. (ur.)Book of Abstracts - XXIV CROATIAN MEETING OF CHEMISTS AND CHEMICAL ENGINEERS.
@article{article, author = {Pelaji\'{c}, Maja and Vitali \v{C}epo, Dubravka}, year = {2015}, pages = {112-112}, keywords = {vino, pesticidi, ekstrakcija u \v{c}vrstoj fazi}, isbn = {978-953-6894-54-3}, title = {OPTIMIZACIJA EKSTRAKCIJE U \v{C}VRSTOJ FAZI PRI ODRE\DJIVANJU OSTATAKA PESTICIDA U CRNIM VINIMA}, keyword = {vino, pesticidi, ekstrakcija u \v{c}vrstoj fazi}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pelaji\'{c}, Maja and Vitali \v{C}epo, Dubravka}, year = {2015}, pages = {112-112}, keywords = {wine, pesticides, solid phase extraction}, isbn = {978-953-6894-54-3}, title = {SOLID PHASE EXTRACTION OPTIMIZATION FOR THE DETERMINATION OF PESTICIDES IN RED WINE}, keyword = {wine, pesticides, solid phase extraction}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font