Pregled bibliografske jedinice broj: 76105
Senzorička valorizacija plodova kruške
Senzorička valorizacija plodova kruške, 2002., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 76105 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorička valorizacija plodova kruške
(Sensory valorization of pear fruits)
Autori
Bencarić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
2002
Stranica
35
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
Pyrus sp.; sorta; kvaliteta ploda; senzorički test
(Pyrus sp.; cultivar; fruit quality; sensory panel rating)
Sažetak
Istraživana je kvaliteta plodova pet sorata kruške (Abbe Fetel, Conference, Williams, Dr. Jules Guyot i Nashi sorta), koje su sačinjavale ponudu na zagrebačkom tržištu, u jesen 2001. godine. Kvaliteta je ocjenjivana senzoričkim testom te fizikalno-kemijskom analizom plodova. Degustacija je održana na Agronomskom fakultetu, a degustatori su bili studenti. Dobiveni podaci statistički su obrađeni i međusobno uspoređeni. Najvišu ukupnu ocjenu dobila je sorta Williams, iako su organoleptička svojstva najbolje ocjenjena za sortu Conference, a vanjska za Dr. Jules Guyot. Najlošije je ocijenjena Nashi sorta, koja se svojom kvalitetom značajno razlikuje od svih ostalih istraživenih sorti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)