Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 761033

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama


Ljubić, Anamarija; Jurić, Anita; Lisak Jakopović, Katarina
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama // Mljekarstvo, 65 (2015), 2; 71-80 doi:10.15567/mljekarstvo.2015.0201 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 761033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama
(Effect of high intensity ultrasound on the milk fermentation by bifidobacteria)

Autori
Ljubić, Anamarija ; Jurić, Anita ; Lisak Jakopović, Katarina

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 65 (2015), 2; 71-80

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
fermentacija mlijeka; ultrazvuk; probiotičke bakterije; bifidobakterije
(milk fermentation; ultrasound; probiotic bacteria; bifidobacteria)

Sažetak
Tretiranje hrane ultrazvukom je relativno novi način procesiranja hrane, a razvijen je u posljednja dva desetljeća. Koristi se, između ostalog, prilikom fermentacije mlijeka, za smanjenje broja štetnih mikroorganizama, ali i za stimulaciju rasta probiotičkih bakterija u mlijeku, a naročito bifidobakterija. Najčešće korištene probiotičke kulture pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda jesu upravo bifidobakterije. Glavni problem njihove upotrebe je što mlijeko nije prirodna sredina za njihov rast i preživljavanje stoga je njihovo korištenje u fermentaciji mlijeka ograničeno. Pokazalo se da primjena ultrazvuka visokog intenziteta može skratiti trajanje fermentacije kod mlijeka fermentiranog s B. infantis, B. brevi i B. animalis subsp. lactis. Isto tako, pokazalo se da je mehanizam stimulacije rasta bifidobakterija ultrazvučnim tretiranjem povezan s kinetikom ugljikohidrata i organskih kiselina tijekom fermentacije. Cilj ovoga rada je prikazati kako upotrebom ultrazvuka visokog intenziteta dolazi do stimulacije rasta bifidobakterija u mlijeku, a samim time do ubrzanja procesa fermentacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Ljubić, Anamarija; Jurić, Anita; Lisak Jakopović, Katarina
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama // Mljekarstvo, 65 (2015), 2; 71-80 doi:10.15567/mljekarstvo.2015.0201 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Ljubić, A., Jurić, A. & Lisak Jakopović, K. (2015) Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama. Mljekarstvo, 65 (2), 71-80 doi:10.15567/mljekarstvo.2015.0201.
@article{article, author = {Ljubi\'{c}, Anamarija and Juri\'{c}, Anita and Lisak Jakopovi\'{c}, Katarina}, year = {2015}, pages = {71-80}, DOI = {10.15567/mljekarstvo.2015.0201}, keywords = {fermentacija mlijeka, ultrazvuk, probioti\v{c}ke bakterije, bifidobakterije}, journal = {Mljekarstvo}, doi = {10.15567/mljekarstvo.2015.0201}, volume = {65}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama}, keyword = {fermentacija mlijeka, ultrazvuk, probioti\v{c}ke bakterije, bifidobakterije} }
@article{article, author = {Ljubi\'{c}, Anamarija and Juri\'{c}, Anita and Lisak Jakopovi\'{c}, Katarina}, year = {2015}, pages = {71-80}, DOI = {10.15567/mljekarstvo.2015.0201}, keywords = {milk fermentation, ultrasound, probiotic bacteria, bifidobacteria}, journal = {Mljekarstvo}, doi = {10.15567/mljekarstvo.2015.0201}, volume = {65}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Effect of high intensity ultrasound on the milk fermentation by bifidobacteria}, keyword = {milk fermentation, ultrasound, probiotic bacteria, bifidobacteria} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font