Pregled bibliografske jedinice broj: 761033
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama // Mljekarstvo, 65 (2015), 2; 71-80 doi:10.15567/mljekarstvo.2015.0201 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 761033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fermentaciju mlijeka bifidobakterijama
(Effect of high intensity ultrasound on the milk fermentation by bifidobacteria)
Autori
Ljubić, Anamarija ; Jurić, Anita ; Lisak Jakopović, Katarina
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 65
(2015), 2;
71-80
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
fermentacija mlijeka; ultrazvuk; probiotičke bakterije; bifidobakterije
(milk fermentation; ultrasound; probiotic bacteria; bifidobacteria)
Sažetak
Tretiranje hrane ultrazvukom je relativno novi način procesiranja hrane, a razvijen je u posljednja dva desetljeća. Koristi se, između ostalog, prilikom fermentacije mlijeka, za smanjenje broja štetnih mikroorganizama, ali i za stimulaciju rasta probiotičkih bakterija u mlijeku, a naročito bifidobakterija. Najčešće korištene probiotičke kulture pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda jesu upravo bifidobakterije. Glavni problem njihove upotrebe je što mlijeko nije prirodna sredina za njihov rast i preživljavanje stoga je njihovo korištenje u fermentaciji mlijeka ograničeno. Pokazalo se da primjena ultrazvuka visokog intenziteta može skratiti trajanje fermentacije kod mlijeka fermentiranog s B. infantis, B. brevi i B. animalis subsp. lactis. Isto tako, pokazalo se da je mehanizam stimulacije rasta bifidobakterija ultrazvučnim tretiranjem povezan s kinetikom ugljikohidrata i organskih kiselina tijekom fermentacije. Cilj ovoga rada je prikazati kako upotrebom ultrazvuka visokog intenziteta dolazi do stimulacije rasta bifidobakterija u mlijeku, a samim time do ubrzanja procesa fermentacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus