Pregled bibliografske jedinice broj: 760861
Kemijski sastav sirovog sojinog ulja proizvedenog iz novih kultivara
Kemijski sastav sirovog sojinog ulja proizvedenog iz novih kultivara // Proceedings of the 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 324-328 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 760861 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav sirovog sojinog ulja proizvedenog iz novih kultivara
(Chemical composition of crude soybean oil produced from new cultivars)
Autori
Škevin, Dubravka ; Pospišil, Ana ; Kraljić, Klara ; Obranović, Marko ; Knezović, Nina ; Balać, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of the 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 324-328
ISBN
978-953-7878-28-3
Skup
50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
soja; novi kultivari; sastav masnih kiselina; steroli; tokoferoli
(soybean; cultivar; fatty acids; sterols; tocopherols)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj novih kultivara soje na sastav sojinog ulja ; sastav masnih kiselina, sterola i tokoferola. Ulje je proizvedeno ekstrakcijom po Soxhletu. Kultivar je imao značajan utjecaj na udjel pojedinačnih i ukupnih sterola, pojedinačnih i ukupnih tokoferola, na udjel palmitinske, stearinske, oleinske, linolne, α-linolenske, arahinske i behenske masne kiseline, na omjere polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) i ukupnih tokoferola, kao i na omjere PUFA i svakog pojedinačnog tokoferola. Ulja kultivara koji su prisutni na tržištu i ulja novih kultivara proizvedenih oplemenjivanjem razlikuju se u prosječnom sastavu masnih kiselina, sterola i tokoferola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb