Pregled bibliografske jedinice broj: 760857
Utjecaj postupka kondicioniranja na oksidacijsku stabilnost nerafiniranih ulja konoplje
Utjecaj postupka kondicioniranja na oksidacijsku stabilnost nerafiniranih ulja konoplje // Proceedings of the 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 319-323 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 760857 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj postupka kondicioniranja na oksidacijsku stabilnost nerafiniranih ulja konoplje
(Influence of production parameters on the chemical composition of unrefined hempseed oil)
Autori
Škevin, Dubravka ; Pospišil, Milan ; Obranović, Marko ; Kraljić, Klara ; Brckan Jelena ; Katić, Mihaela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of the 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 319-323
ISBN
978-953-7878-28-3
Skup
50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ulje konoplje; sastav masnih kiselina; tokoferoli; oksidacijska stabilnost
(hempseed oil; fatty acid composition; tocopherol; oxidative stability)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj parametara proizvodnje ulja na sastav masnih kiselina, udjel i sastav nekih bioaktivnih komponenata kao i na oksidacijsku stabilnost nerafiniranih ulja konoplje. U radu su provedena ispitivanja na uzorcima ulja konoplje proizvedenih laboratorijskim postupkom na dva različita načina. U proizvedenim uzorcima ulja određen je peroksidni broj, udio tokoferola i pigmenata te sastav masnih kiselina. Analize su pokazale da primijenjeni postupci proizvodnje ne narušavaju oksidacijsku stabilnost proizvedenih uzoraka ulja, a nerafinirana ulja imaju veći udjel visokovrijednih bioaktivnih komponenti u odnosu na hladno prešana ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Škevin
(autor)
Klara Kraljić
(autor)
Milan Pospišil
(autor)
Marko Obranović
(autor)