Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 760853

Zašto proizvoditi suncokret?


Markulj, Antonela; Liović, Ivica; Mijić, Anto; Sudarić, Aleksandra; Josipović, Ana; Matoša Kočar, Maja
Zašto proizvoditi suncokret? // Agronomski glasnik, 76 (2014), 3; 163-176 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 760853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zašto proizvoditi suncokret?
(Why grow sunflower?)

Autori
Markulj, Antonela ; Liović, Ivica ; Mijić, Anto ; Sudarić, Aleksandra ; Josipović, Ana ; Matoša Kočar, Maja

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 76 (2014), 3; 163-176

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
suncokret ; proizvodnja ; urod zrna ; hrana ; okoliš
(sunflower ; production ; grain yield ; food ; environment)

Sažetak
Suncokret (Helianthus annuus L.) je ratarska kultura od krucijalne važnosti za proizvodnju jestivog ulja, kako u svijetu tako i u Republici Hrvatskoj. U razdoblju 2004. - 2013. godine, suncokret se u svijetu uzgajao na prosječno 24 milijuna hektara godišnje s prosječnim urodom zrna od 1, 40 t/ha. U Republici Hrvatskoj se u navedenom razdoblju, suncokret uzgajao na prosječno 33 086 hektara godišnje pri čemu je ostvaren prosječan urod zrna od 2, 55 t/ha. U Poljoprivrednom institutu Osijek, osnovni cilj rada na oplemenjivanju suncokreta je stvaranje hibrida visokog i stabilnog uroda zrna i sadržaja ulja te hibrida široke adaptabilnosti. Razvoj domaćih hibrida, dobrih agronomskih svojstava, doprinosi unapređenju domaće proizvodnje i prerade suncokreta. Povećanje obradivih poljoprivrednih površina, primjena suvremene tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji, korištenje visoko produktivnih hibrida poboljšane kvalitete zrna, omogućit će veću i sigurniju proizvodnju kvalitetne hrane. Proizvodi od suncokreta su visoke hranidbene i ljekovite vrijednosti pa redovitom konzumacijom njegovih proizvoda doprinosimo prevenciji brojnih kardiovaskularnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-073-0000000-3538 - Stabilnost genotipova suncokreta na važna agronomska svojstva i kakvoću ulja (Krizmanić, Miroslav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Markulj, Antonela; Liović, Ivica; Mijić, Anto; Sudarić, Aleksandra; Josipović, Ana; Matoša Kočar, Maja
Zašto proizvoditi suncokret? // Agronomski glasnik, 76 (2014), 3; 163-176 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Markulj, A., Liović, I., Mijić, A., Sudarić, A., Josipović, A. & Matoša Kočar, M. (2014) Zašto proizvoditi suncokret?. Agronomski glasnik, 76 (3), 163-176.
@article{article, author = {Markulj, Antonela and Liovi\'{c}, Ivica and Miji\'{c}, Anto and Sudari\'{c}, Aleksandra and Josipovi\'{c}, Ana and Mato\v{s}a Ko\v{c}ar, Maja}, year = {2014}, pages = {163-176}, keywords = {suncokret, proizvodnja, urod zrna, hrana, okoli\v{s}}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {76}, number = {3}, issn = {0002-1954}, title = {Za\v{s}to proizvoditi suncokret?}, keyword = {suncokret, proizvodnja, urod zrna, hrana, okoli\v{s}} }
@article{article, author = {Markulj, Antonela and Liovi\'{c}, Ivica and Miji\'{c}, Anto and Sudari\'{c}, Aleksandra and Josipovi\'{c}, Ana and Mato\v{s}a Ko\v{c}ar, Maja}, year = {2014}, pages = {163-176}, keywords = {sunflower, production, grain yield, food, environment}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {76}, number = {3}, issn = {0002-1954}, title = {Why grow sunflower?}, keyword = {sunflower, production, grain yield, food, environment} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font