Pregled bibliografske jedinice broj: 760853
Zašto proizvoditi suncokret?
Zašto proizvoditi suncokret? // Agronomski glasnik, 76 (2014), 3; 163-176 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 760853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zašto proizvoditi suncokret?
(Why grow sunflower?)
Autori
Markulj, Antonela ; Liović, Ivica ; Mijić, Anto ; Sudarić, Aleksandra ; Josipović, Ana ; Matoša Kočar, Maja
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 76
(2014), 3;
163-176
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
suncokret ; proizvodnja ; urod zrna ; hrana ; okoliš
(sunflower ; production ; grain yield ; food ; environment)
Sažetak
Suncokret (Helianthus annuus L.) je ratarska kultura od krucijalne važnosti za proizvodnju jestivog ulja, kako u svijetu tako i u Republici Hrvatskoj. U razdoblju 2004. - 2013. godine, suncokret se u svijetu uzgajao na prosječno 24 milijuna hektara godišnje s prosječnim urodom zrna od 1, 40 t/ha. U Republici Hrvatskoj se u navedenom razdoblju, suncokret uzgajao na prosječno 33 086 hektara godišnje pri čemu je ostvaren prosječan urod zrna od 2, 55 t/ha. U Poljoprivrednom institutu Osijek, osnovni cilj rada na oplemenjivanju suncokreta je stvaranje hibrida visokog i stabilnog uroda zrna i sadržaja ulja te hibrida široke adaptabilnosti. Razvoj domaćih hibrida, dobrih agronomskih svojstava, doprinosi unapređenju domaće proizvodnje i prerade suncokreta. Povećanje obradivih poljoprivrednih površina, primjena suvremene tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji, korištenje visoko produktivnih hibrida poboljšane kvalitete zrna, omogućit će veću i sigurniju proizvodnju kvalitetne hrane. Proizvodi od suncokreta su visoke hranidbene i ljekovite vrijednosti pa redovitom konzumacijom njegovih proizvoda doprinosimo prevenciji brojnih kardiovaskularnih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-073-0000000-3538 - Stabilnost genotipova suncokreta na važna agronomska svojstva i kakvoću ulja (Krizmanić, Miroslav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Maja Matoša
(autor)
Aleksandra Sudarić
(autor)
Ana Josipović
(autor)
Anto Mijić
(autor)
Ivica Liović
(autor)
Antonela Markulj Kulundžić
(autor)