Pregled bibliografske jedinice broj: 76076
Klijavost polena sorata oprašivača i njihov utjecaj na kemijski sastav plodova jabuke sorte Golden Delicious klon "B"
Klijavost polena sorata oprašivača i njihov utjecaj na kemijski sastav plodova jabuke sorte Golden Delicious klon "B", 2002., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 76076 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Klijavost polena sorata oprašivača i njihov utjecaj na kemijski sastav plodova jabuke sorte Golden Delicious klon "B"
(Pollen germinability of apple pollenizers and their effect on chemical composition of Golden Delicious clone "B")
Autori
Skendrović, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.06
Godina
2002
Stranica
20
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
jabuka; oprašivači; ksenija; kemijski sastav ploda; čuvanje; fiziološke bolesti
(apple; pollenizers; xenia; fruit chemical composition; storage; physiological disorders)
Sažetak
Istraživana je klijavost polena četiri sorte jabuke (Malus domestica Borkh.): Alkmene, Braeburn, Granny Smith i Jerseymac i njihov utjecaj kao sorata oprašivača na kemijski sastav plodova kod sorte Golden Delicious klon B. Nakon 2 i 4 sata klijanja sorta Granny Smith imala je signifikantno najveći postotak klijavosti u odnosu na ostale tri sorte. Već nakon 6 sati u klijanju polena zaostaje jedino sorta Alkmene, a nakon 24 sata nema statistički značajne razlike između istraživanih sorata. Oprašivanje sortom Alkmene je dalo značajno više Mg, u odnosu na ostale oprašivače. Sorte Braeburn i Jerseymac kao oprašivači međusobno su pokazale značajno različit sadržaj Mn. Oprašivanje Jerseymacom dalo je plodove bez simptoma pojave fizioloških bolesti, dok su Alkmene i Granny Smith dale veći postotak gorkih pjega, a Braeburn više scalda.
Izvorni jezik
Hrvatski