Pregled bibliografske jedinice broj: 760641
Banana kao izvor rezistentnog škroba
Banana kao izvor rezistentnog škroba, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 760641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Banana kao izvor rezistentnog škroba
(Banana as a resistant starch source)
Autori
Lukić, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
07.02
Godina
2015
Stranica
28
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
banane ; energija ; rezistentni škrob ; hrana ; probavljivost ; konzumacija ; probavni trakt ; proizvodnja
(banana ; energy ; resistant starch ; food ; fruit ; digestibility ; consumption ; digestive tract ; production)
Sažetak
Banana je vrsta tropske biljke čiji plod spada u najkonzumiraniju hranu svijeta, budući da je dostupan tijekom cijele godine. Povoljno utječe na zdravlje svih dobnih skupina, te obiluje pozitivnim karakteristikama koje mogu pomoći u reduciranju rizika od nastanka brojnih bolesti. Brz je i učinkovit izvor energije, lako je probavljiva i lako se konzumira, što je vrlo bitno za starije osobe, ali i djecu. Banane su izvor vitamina C, B6, mangana i kalija. Dobar su izvor rezistentnog škroba, koji povoljno utječe na probavni trakt. Moguća je i tehnološka proizvodnja škroba iz banana, koji se najčešće nalazi u obliku brašna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)