Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 760641

Banana kao izvor rezistentnog škroba


Lukić, Mirna
Banana kao izvor rezistentnog škroba, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 760641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Banana kao izvor rezistentnog škroba
(Banana as a resistant starch source)

Autori
Lukić, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
07.02

Godina
2015

Stranica
28

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
banane ; energija ; rezistentni škrob ; hrana ; probavljivost ; konzumacija ; probavni trakt ; proizvodnja
(banana ; energy ; resistant starch ; food ; fruit ; digestibility ; consumption ; digestive tract ; production)

Sažetak
Banana je vrsta tropske biljke čiji plod spada u najkonzumiraniju hranu svijeta, budući da je dostupan tijekom cijele godine. Povoljno utječe na zdravlje svih dobnih skupina, te obiluje pozitivnim karakteristikama koje mogu pomoći u reduciranju rizika od nastanka brojnih bolesti. Brz je i učinkovit izvor energije, lako je probavljiva i lako se konzumira, što je vrlo bitno za starije osobe, ali i djecu. Banane su izvor vitamina C, B6, mangana i kalija. Dobar su izvor rezistentnog škroba, koji povoljno utječe na probavni trakt. Moguća je i tehnološka proizvodnja škroba iz banana, koji se najčešće nalazi u obliku brašna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Lukić, Mirna
Banana kao izvor rezistentnog škroba, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Lukić, M. (2015) 'Banana kao izvor rezistentnog škroba', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Luki\'{c}, Mirna}, year = {2015}, pages = {28}, keywords = {banane, energija, rezistentni \v{s}krob, hrana, probavljivost, konzumacija, probavni trakt, proizvodnja}, title = {Banana kao izvor rezistentnog \v{s}kroba}, keyword = {banane, energija, rezistentni \v{s}krob, hrana, probavljivost, konzumacija, probavni trakt, proizvodnja}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Luki\'{c}, Mirna}, year = {2015}, pages = {28}, keywords = {banana, energy, resistant starch, food, fruit, digestibility, consumption, digestive tract, production}, title = {Banana as a resistant starch source}, keyword = {banana, energy, resistant starch, food, fruit, digestibility, consumption, digestive tract, production}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font