Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 760306

PROIZVODNJA PRŠUTA U FUNKCIJI GOSPODARSKE I DEMOGRAFSKE REVITALIZACIJE DALMATINSKE ZAGORE


Karolyi, Danijel
PROIZVODNJA PRŠUTA U FUNKCIJI GOSPODARSKE I DEMOGRAFSKE REVITALIZACIJE DALMATINSKE ZAGORE // Zbornik radova: Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja / Matas, Mate ; Rako, Ante (ur.).
Split: Kulturni sabor Zagore i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, 2015. str. 65-73 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 760306 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROIZVODNJA PRŠUTA U FUNKCIJI GOSPODARSKE I DEMOGRAFSKE REVITALIZACIJE DALMATINSKE ZAGORE
(DRY-CURED HAM PRODUCTION IN THE FUNCTION OF ECONOMIC AND DEMOGRAPHIC REVITALIZATION OF DALMATIAN ZAGORA)

Autori
Karolyi, Danijel

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova: Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja / Matas, Mate ; Rako, Ante - Split : Kulturni sabor Zagore i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, 2015, 65-73

ISBN
978-953-57775-1-9

Skup
Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja

Mjesto i datum
Muć, Hrvatska; Lećevica, Hrvatska, 23.04.2015. - 24.04.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Dalmatinska zagora; proizvodnja pršuta; dalmatinski pršut; drniški pršut; gospodarstvo
(Dalmatian zagora; dry-cured ham production; Dalmatian ham; Drniš ham; economy)

Sažetak
U radu je dat kratki pregled osnovnih principa konzervacije mesa soljenjem i sušenjem, tradicionalnog načina prerade svinjskog buta u pršut, te komparativnih prednosti, prirodnih i ljudskih resursa Dalmatinske zagore za proizvodnju pršuta. Nadalje, dana je procjena sadašnje proizvodnje te pozicije i značaja proizvođača pršuta s područja Dalmatinske zagore u ukupnoj domaćoj proizvodnji pršuta. Mogućnosti proizvodnje pršuta kao jednog od mogućih glavnih pokretača gospodarske, a time i demografske revitalizacije područja Dalmatinske zagore razmotrene su s stajališta aktualne domaće proizvodnje i potrošnje, samodostatnosti, pitanja sirovinske baze te očekivane zaštite hrvatskih pršuta na razini Europske Unije. Zaključeno je da proizvodnja pršuta na području Dalmatinske zagore danas predstavlja jednu od najvitalnijih i najbrže rastućih grana lokalnog gospodarstva s odličnim perspektivama za nastavak rasta, povećanje dohotka i konkurentnosti te dodatnog zapošljavanja unutar ovog meso-prerađivačkog pod-sektora. Kao takva, pruža izvrsnu mogućnost za daljnji gospodarsku razvitak Dalmatinske zagore, kao regije pršuta, te predstavlja izvrstan model za konsolidaciju lokalnih zajednica i razvoj ruralnih područja koja bi, u suprotnom, bila depopulirana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Povijest



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780716-0714 - Povijest poljoprivrede-prilozi za povijest gospodarstva Hrvatske (Karolyi, Danijel, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijel Karolyi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karolyi, Danijel
PROIZVODNJA PRŠUTA U FUNKCIJI GOSPODARSKE I DEMOGRAFSKE REVITALIZACIJE DALMATINSKE ZAGORE // Zbornik radova: Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja / Matas, Mate ; Rako, Ante (ur.).
Split: Kulturni sabor Zagore i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, 2015. str. 65-73 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Karolyi, D. (2015) PROIZVODNJA PRŠUTA U FUNKCIJI GOSPODARSKE I DEMOGRAFSKE REVITALIZACIJE DALMATINSKE ZAGORE. U: Matas, M. & Rako, A. (ur.)Zbornik radova: Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja.
@article{article, author = {Karolyi, Danijel}, year = {2015}, pages = {65-73}, keywords = {Dalmatinska zagora, proizvodnja pr\v{s}uta, dalmatinski pr\v{s}ut, drni\v{s}ki pr\v{s}ut, gospodarstvo}, isbn = {978-953-57775-1-9}, title = {PROIZVODNJA PR\v{S}UTA U FUNKCIJI GOSPODARSKE I DEMOGRAFSKE REVITALIZACIJE DALMATINSKE ZAGORE}, keyword = {Dalmatinska zagora, proizvodnja pr\v{s}uta, dalmatinski pr\v{s}ut, drni\v{s}ki pr\v{s}ut, gospodarstvo}, publisher = {Kulturni sabor Zagore i Institut za jadranske kulture i melioraciju kr\v{s}a}, publisherplace = {Mu\'{c}, Hrvatska; Le\'{c}evica, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karolyi, Danijel}, year = {2015}, pages = {65-73}, keywords = {Dalmatian zagora, dry-cured ham production, Dalmatian ham, Drni\v{s} ham, economy}, isbn = {978-953-57775-1-9}, title = {DRY-CURED HAM PRODUCTION IN THE FUNCTION OF ECONOMIC AND DEMOGRAPHIC REVITALIZATION OF DALMATIAN ZAGORA}, keyword = {Dalmatian zagora, dry-cured ham production, Dalmatian ham, Drni\v{s} ham, economy}, publisher = {Kulturni sabor Zagore i Institut za jadranske kulture i melioraciju kr\v{s}a}, publisherplace = {Mu\'{c}, Hrvatska; Le\'{c}evica, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font