Pregled bibliografske jedinice broj: 760243
Prehrana bolesnika kod reumatoidnog i uričnog artirtisa
Prehrana bolesnika kod reumatoidnog i uričnog artirtisa, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo, Varaždin
CROSBI ID: 760243 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana bolesnika kod reumatoidnog i uričnog
artirtisa
(Nutrition for patients with rheumatoid and gouty
artirtis)
Autori
Blažević, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo
Mjesto
Varaždin
Datum
17.04
Godina
2015
Stranica
49
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
Reumatoidni artirtis ; urični artritis ; prehrana ; edukacija
(Rheumatoid artirtis ; gouty arthritis ; nutrition ; education)
Sažetak
Reumatske bolesti su među vodećim razlozima posjeta liječniku u visokoindustrijaliziranim zemljama. Tijekom ovog stoljeća razvoj znanosti i novih tehnologija u medicini omogućio je razumijevanje temeljnih procesa u tkivima i organima koji pridonose nastanku reumatskih bolesti. Pozanto je da pravilan izbor hrane može ublažiti simptome artritisa, a u nekim slučajevima može biti i jedini odnosno primarni uzročnik bolova. Hrana, uključujući lijekove i ljekovito bilje, nemože izliječiti reumatski artritis, ali može smanjiti tegobe uzrokovane reumatskim artritisom. Reumatski artritis je njačešća autoimuna, ali i najzloćudnija reumatska bolest upalnog karaktera. Urični artritis nastaje zbog taloženja kristala mokraćne kiseline i njezinih soli u hrskavici zglobova, odakle prodire u zglob i izaziva bolni napadaj bolesti. Unosom i pravilnom raspodjelom makronutrijenata i mikronutrijenata u organizam možemo poboljšati kvalitetu života bolesnika. Važnost dijetoterapije je danas vrlo bitna kod mnogih bolesti tako i kod reumatoidnog artritisa i uričnog artritisa. Prehrana radi održavanja homeostaze organizma u novonastalom za organizam promijenjenom patofiziološkom stanju ima veliku važnost i ulogu. Kod reumatoidnog artritisa pravilno unošenje hrane u cilju sprečavanje pretilosti ima za cilj sprečavanja opterečenja zglobova, a s tim i smanjenju bolova zahvaćenih zglobova. Kod uričnog artritisa prehrana je vrlo bitna u daljnem tijeku bolesti. Ograničavanjem unosa purina u prehrani, masti i alkohola poboljšavamo i liječimo bolest.Reumatoidni artritis i urični artritis su složene bolesti i zahtijevaju multidiscipliniran pristup bez obzira na fazu bolesti. Stoga bolesnika moramo promatrati kao cjelinu. Cilj je kontrola boli, supresija upale, održavanje funkcionalnog statusa i kvalitete života. U sklopu praćenja bolesnika nužna je periodična klinička i laboratorijska obrada te pravodobno otkrivanje komplikacija bolesti i nedjelotvornosti terapije. Redovita tjelovježba, zdrava prehrana i kontrola tjelesne težine od iznimne su važnosti kod liječenja reumatoidnog i uričnog artritisa. Dobrom edukacijom o bolesti, načinu i kvaliteti prehrane, medicinske sestre daju veliki doprinos smanjivanja simptoma bolesti reumatoidnog i uričnog artritisa na zadovoljstvo bolesnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)