Pregled bibliografske jedinice broj: 75998
Pouzdanost kriterija za određivanje roka berbe jabuke sorte Idared
Pouzdanost kriterija za određivanje roka berbe jabuke sorte Idared // Zbornik tradova sa XVII hrvatskog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja / Krička, T. (ur.).
Zagreb, 2001. str. 56-60 (ostalo, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso))
CROSBI ID: 75998 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pouzdanost kriterija za određivanje roka berbe jabuke sorte Idared
(Reliability of criteria for determining of harvest time of 'Idared' apple)
Autori
Pavičić, Nikola ; Jemrić, Tomislav ; Kaučić, Dražen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Zbornik tradova sa XVII hrvatskog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja
/ Krička, T. - Zagreb, 2001, 56-60
Skup
XVII hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Trakošćan, Hrvatska, 08.05.2001. - 11.05.2001
Vrsta sudjelovanja
Ostalo
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
zrelost; tvrdoća ploda; škrobni test; prognoza
(maturity; fruit firmness; starch test; prediction)
Sažetak
Odreivan je optimalni rok berbe jabuke sorte 'Idared' u kozarevcu u 1999. godini i Draganićima u 2000. mjerenjem tvrdoće ploda, količine topive suhe tvari, određivanjem indeksa škroba i računanjem indeksa dozrelosti. Izračunata je i suma toplinskih jedinica (GDD) i broj dana od prvog ožujka do pune cvatnje i od pune cvatnje do berbe. Broj dana s minimalnim temperaturama nižim od 5 C je bio 20 u Kozarevci i 39 u Draganićima. Broj dana s temperaturama višim od 30 je bio 18 u Kozarevcu i 48 u Draganićima. Suma GDD-a u periodu od 1. ožujka do pune cvatnje je bila 224,3 u Kozarevcu i 171,5 u Draganićima, a u periodu od pune cvatnje do berbe 1703,0 u Kozarevcu i 1601,0 u Draganićima. Tvrdoća plodova je bila veća u Kozarevcu (7,8 kg/cm2) nego u Draganićima (6,8 kg/cm2). Količina topive suhe tvari u Kozarevcu je bila 12,8 % a u Draganićima 17,0 %. Indeks dozrelosti je iznosio 0,11 na obje lokacije. Na temelju iznesenog se može zaključiti da se najpouzdanijim pokazateljem može smatrati indeks dozrelosti i donekle tvrdoća ploda, ali su potrebna detaljnija istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski