Pregled bibliografske jedinice broj: 759768
Znanstveno mišljenje o prisutnosti ftalata u hrani
Znanstveno mišljenje o prisutnosti ftalata u hrani, 2014. (ostalo).
CROSBI ID: 759768 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Znanstveno mišljenje o prisutnosti ftalata u hrani
(Scientific opinion on the presence of phthalates in food)
Autori
Puntarić, Dinko ; Bošnir, Jasna ; Šercer, Mladen ; Ščetar, Mario ; Dimitrov, Nino
Izvornik
Hrvatska agencija za hranu
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo
Godina
2014
Ključne riječi
ftalati ; endokrini disruptori ; GC-MS ; TDI vrijednosti ; procjena rizika
(phthalates ; endocrine disruptors ; GS-MS ; TDI values ; risk assessment)
Sažetak
Ftalati (diesteri ftalatne kiseline) kemijski su spojevi, koji se prvenstveno koriste kao plastifikatori ili omekšavala, tj. u svrhu poboljšanja savitljivosti različitih vrsta plastika. Njihova prisutnost je otkrivena u prehrambenim proizvodima u koje dospijevaju migracijom iz okoline. Tijekom zadnjih desetak godina, ftalati su u fokusu svjetske javnosti zbog mogućih štetnih učinaka kako na okoliš, tako i na ljudsko zdravlje. Ftalati mogu imati toksičan učinak na jetru, bubrege i reproduktivni sustav te mogu djelovati kao endokrini disruptori. Također, mogu oštećivati respiratorni sustav, uzrokujući astmu i rinitis te štetno djelovati na kožu. U Republici Hrvatskoj do sada nije bilo provedeno istraživanje ovakvog obujma koje je istraživalo prisutnost ftalata, napose u krutoj hrani te je ovo prvo takve vrste. Za potrebe ovog znanstvenog mišljenja ftalati su u hrani određivani primjenom vezanog sustava plinske kromatografije i spektrometrije masa (GC- MS). Ukupno je bilo analizirano 43 uzorka različitih prehrambenih proizvoda na prisutnost 7 različitih ftalata. U 14 uzoraka je utvrđena prisutnost barem jednog ftalata te je slijedom toga napravljena procjena rizika koja je uključivala izračun izloženosti ftalatima putem prehrane te usporedbu s postavljenim TDI vrijednostima za pojedine ftalate. Kako su se sve vrijednosti izloženosti kretale unutar TDI vrijednosti, zaključeno je da ne postoji potencijalan rizik utjecaja ftalata na zdravlje ljudi u ispitivanim uzorcima ove studije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Profili:
Dinko Puntarić
(autor)
Mladen Šercer
(autor)
Nino Dimitrov
(autor)
Mario Ščetar
(autor)
Jasna Bošnir
(autor)