Pregled bibliografske jedinice broj: 757635
Agronomska svojstva ječma (Hordeum vulgare L.) ovisno o genotipu i sjetvenoj normi
Agronomska svojstva ječma (Hordeum vulgare L.) ovisno o genotipu i sjetvenoj normi, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 757635 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Agronomska svojstva ječma (Hordeum vulgare L.) ovisno o genotipu i sjetvenoj normi
(Agronomic traits of barley (Hordeum vulgare L.)in dependance of genotype and sowing rate ovisno o)
Autori
Ines Lovrić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
10.10
Godina
2014
Stranica
26
Mentor
Georg Drezner
Ključne riječi
ozimi ječam; sjetvena norma; urod; vlaga; hektolitarska masa
(winter barley; sowing rate; yield; moisture; hectolitre weight)
Sažetak
Ječam je važna namirnica današnjice i zauzima peto mjesto u svijetskoj proizvodnji žitarica. Zbog svoje višestruke namjene sve više se uzgaja i potrebno je raditi na selekciji i stvaranju novoga i poboljšanoga sortimenta.Za analizu kvantitativnih svojstava ječma postavljen je pokus s 23 genotipa ječma. Proveden je kroz dvije godine (2012. i 2013.) na lokaciji u Osijeku. Sortni pokus postavljen je u dvije sjetvene norme (350 i 450 zrna /m2) po slučajnom blok sistemu u tri ponavljanja. Cilj je bio utvrditi utjecaj genotipa i sjetvene norme na urod zrna, vlagu i hektolitarsku masu. Uspoređujući rezultate kroz dvije godine, može se zaključiti da su sorte s najvećim prinosom Bravo, Favorit i Tuna. Ove sorte su izražene kvalitete i stabilnih ostvarenja kako u urodu tako i u drugim svojstvima. Najlošijom sortom se pokazala Vanessa, koja je imala najniže vrijednosti prinosa i hektolitarske mase, međutim primjećena je stabilnost rezultata i kod ove sorte.
Izvorni jezik
Hrvatski