Pregled bibliografske jedinice broj: 757177
Razvoj i primjena metode senzorskoga sustava u karakterizaciji prehrambenih proizvoda
Razvoj i primjena metode senzorskoga sustava u karakterizaciji prehrambenih proizvoda, 2015., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 757177 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj i primjena metode senzorskoga sustava u karakterizaciji prehrambenih proizvoda
(Development and application of a sensor array food profiling method)
Autori
Major, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.01
Godina
2015
Stranica
129
Mentor
Hruškar, Mirjana
Ključne riječi
ANN; elektronski jezik; med; PCA; potenciometrija; probiotički jogurt; senzorske analize
(ANN; electronic tongue; honey; PCA; potentiometry; probiotic fermented milk; sensory analysis)
Sažetak
The scope of this investigation is the development and application of a sensor array food profiling method. The method relies on neural network model development for probiotic fermented milk classification according to flavor, rapid determination of probiotic fermented milk aroma compounds and accurate prediction of the results from a trained sensory panel. The newly developed method would be applied to a new matrix as to present the potential of the method in food quality control and analysis. Therefore a rapid method for simultaneous honey physico-chemical characterization and botanical classification would be developed.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb