Pregled bibliografske jedinice broj: 756336
Utjecaj kakvoće vode na nutritivnu vrijednost dojenačkih formula
Utjecaj kakvoće vode na nutritivnu vrijednost dojenačkih formula // Book of Abstracts 5th Croatian and 1st International Scientific and Professional Conference WATER FOR ALL / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2015. str. 3-4 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 756336 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kakvoće vode na nutritivnu vrijednost dojenačkih formula
(The impact of water quality on the nutritional value of infant formula)
Autori
Habuda-Stanić, Mirna ; Gross-Bošković, Andrea ; Niseteo, Tena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts 5th Croatian and 1st International Scientific and Professional Conference WATER FOR ALL
/ Habuda-Stanić, Mirna - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2015, 3-4
Skup
5th Croatian and 1st International Scientific and Professional Conference WATER FOR ALL
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 20.03.2015
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
voda; dojenačke formule; nutritivna vrijednost
(water; infant formula; nutritional value)
Sažetak
Voda za ljudsku potrošnju posjeduje određene fizikalno-kemijske karakteristike koje moraju biti u skladu s odredbama Zakona o hrani, Zakona o vodi za ljudsku potrošnju te Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju koji definiraju parametre zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju (mikrobiološke i kemijske), indikatorske parametre te njihove maksimalno dopuštene koncentracije, a njegove odredbe odnose se na vodu koju isporučuju pravne osobe, odnosno vodu iz vodoopskrbnih sustava i vodu koja se stavlja na tržište u bocama ili nekoj drugoj ambalaži (npr. stolna voda) osim prirodne mineralne i prirodne izvorske vode. Dojenački mliječni pripravci (dojenačke formule) se dobivaju tehnološkim postupcima iz kravljeg mlijeka, a na tržištu se nalaze u obliku praškastih pripravaka koji se spravljaju dodatkom određene količine prokuhane vode pri čemu postaju prilagođeni za konzumaciju. Iako su dojenački mliječni pripravci, prisutni na hrvatskom tržištu, sličnog sastava glede udjela mikronutrijenata i makronutrijenata, preliminarna istraživanja pokazuju da udio pojedinih nutrijenata u vodi, kojom se dojenački mliječni pripravci spravljaju, mogu značajno utjecati na njihov konačni udio u dojenačkom mliječnom pripravku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Klinika za dječje bolesti