Pregled bibliografske jedinice broj: 756290
Isparljivi sastojci arome dalmatinske janjetine
Isparljivi sastojci arome dalmatinske janjetine // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (2015), 1; 57-64 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 756290 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Isparljivi sastojci arome dalmatinske janjetine
(Volatile aroma compounds of dalmatian lamb)
Autori
Krvavica, Marina ; Boltar, Iva ; Bradaš, Milijana ; Jug, Tjaša ; Vnučec, Ivan ; Marušić Radovčić, Nives
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVII
(2015), 1;
57-64
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
dalmatinska janjetina; hrvatske pasmine ovaca; aroma profil; isparljivi spojevi mesa
(Dalmatian lamb; Croatian sheep breeds; aroma profile; meat volatiles)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je bio utvrditi isparljive sastojke arome, te ponuditi jednostavnu i pouzdanu analitičku metodu kao jednu od mogućnosti za utvrđivanje specifičnosti pojedinih tipova janjetine hrvatskih izvornih pasmina, te time doprinijeti zaštiti njihove kvalitete na tržištu. U tu svrhu izvršene su analize isparljivih spojeva pečene dalmatinske janjetine na GC-MS (SPME metoda) pri čemu je izolirano ukupno 88 spojeva, od čega 17 aldehida (47, 45%), 11 alkohola (22, 66%), 9 ketona (9, 44%), 9 alkana (3, 84%), 5 alkena (0, 92%), 7 aromatskih spojeva (4, 25%), 6 heterocikličkih spojeva (0, 81%), 2 furana (1, 21%), 3 fenolna spoja (2, 11%), 3 sumporna spoja (2, 05), 3 karboksilne kiseline (0, 49%), 5 estera (0, 77%) i 8 terpena (4, 02%). Usporedbom s dostupnim podatcima sličnih istraživanja, postoji mogućnost da su u uzorcima dalmatinske janjetine po prvi put izolirana 34 isparljva spoja koja do sada nisu utvrđena u tkivima janjadi drugih pasmina ovaca. No, za donošenje pouzdanih zaključaka potrebno je provoditi daljnja istraživanja u ovom pravcu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record