Pregled bibliografske jedinice broj: 756263
Funkcionalna pića
Funkcionalna pića // Četvrti stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ" / Komes, Draženka ; Šimić, Valentina ; Đugum, Jelena (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, 2011. str. 19-21 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 756263 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna pića
(Functional drinks)
Autori
Penava, Lenkica ; Barešić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Četvrti stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ"
/ Komes, Draženka ; Šimić, Valentina ; Đugum, Jelena - Zagreb : Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, 2011, 19-21
Skup
Četvrti stručni skup "FUNKCIONALNA HRANA U HRVATSKOJ"
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.06.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
funkcionalna pića; razvoj proizvoda
(functional drinks; product development)
Sažetak
Prateći suvremene trendove razvoja ostalih kategorija hrane i u razvoju pića odnosno bezalkoholnih napitaka, posljednjih godina dominantni su trendovi razvoja proizvoda koji sadrže sastojke sa specifičnom funkcijom u organizmu, odnosno pozitivnim utjecajem na zdravlje. Glavni trendovi razvoja funkcionalnih pića pokretani su sve većom ekspanzijom poremećaja i bolesti povezanih sa nepravilnom prehranom kao što su prekomjerna tjelesna masa, dijabetes, bolesti srca i krvnih žila, poremećaji imunološkog i probavnog sustava i druge, kao i trendom „zdravog življenja“ te sve većim zahtjevima potrošača. Također značajan utjecaj na razvoj funkcionalnih pića imaju znanstvena dostignuća i intenzivan razvoj industrije funkcionalnih sastojaka. Pristup razvoju i formulaciji funkcionalnih pića prvenstveno se temelji na odabiru ciljne skupine potrošača i prepoznavanju benefita koje potrošač može dobiti povrh osnovnih funkcija bezalkoholnih pića kao što su gašenje žeđi i nadoknada tekućine odnosno hidratacija organizma. Važnu ulogu također ima i dostupnost primjenjivih funkcionalnih sastojaka, bioraspoloživost aktivnih komponenti i njihova održivost u roku uporabe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija