Pregled bibliografske jedinice broj: 756253
Spajanja i akvizicije u prehrambenoj industriji
Spajanja i akvizicije u prehrambenoj industriji, 2009., magistarski rad, Ekonomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 756253 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Spajanja i akvizicije u prehrambenoj industriji
(Mergers and acquisition in food industry)
Autori
Penava, Lenkica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Ekonomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.11
Godina
2009
Stranica
190
Mentor
Lazibat Tonći
Ključne riječi
spajanja i akvizicije; prehrambena industrija; motivi; ključni čimbenici uspješnosti; smanjenje troškova; Hrvatska
(mergers; acquisition; food industry; motives; key factors of succes; cost reduction; Croatia)
Sažetak
U ovom radu nastojalo se objediniti postojeće spoznaje i istraživanja na području spajanja i akvizicija u prehrambenoj industriji te usporediti obilježja i trendove akvizicijskih procesa u hrvatskoj prehrambenoj industriji s istovrsnim procesima u SAD-u, zemljama EU-25 i zemljama jugoistočne Europe. Provedenim anketnim ispitivanjem stavova hrvatskih menadžera prehrambene industrije utvrđuju se najvažniji ciljevi, motivi, koristi i ključni faktori uspješnosti spajanja i akvizicija te prednosti kao i nedostatci tih procesa u odnosu na druge oblike rasta poduzeća. Nadalje se utvrđuje u kojoj je mjeri realizirano previđeno smanjenje troškova u postakvizicijskom razdoblju te se procjenjuju pokretači i intenzitet budućih akvizicijskih procesa u hrvatskoj prehrambenoj industriji. Iz rezultata provedenog anketnog ispitivanja proizlazi zaključak da domaća prehrambena poduzeća u cilju povećanja svoje konkurentnosti i osiguranja budućnosti hrvatske prehrambene industrije treba ulagati napore u restrukturiranje poslovanja i snižavanje troškova te konsolidaciju industrije na domaćem i regionalnim tržištima, pri čemu će spajanja i akvizicije vrlo vjerojatno imati značajnu ulogu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Zagreb