Pregled bibliografske jedinice broj: 755492
SKLADIŠNA I TEHNOLOŠKA KVALITETA MERKANTILNE PŠENICE RODA 2014. I UTJECAJ NA KVALITETU PROIZVEDENOG BRAŠNA
SKLADIŠNA I TEHNOLOŠKA KVALITETA MERKANTILNE PŠENICE RODA 2014. I UTJECAJ NA KVALITETU PROIZVEDENOG BRAŠNA, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci
CROSBI ID: 755492 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SKLADIŠNA I TEHNOLOŠKA KVALITETA MERKANTILNE PŠENICE RODA 2014. I UTJECAJ NA KVALITETU PROIZVEDENOG BRAŠNA
(Storage and Technological Quality of Mercantile Wheat, Crop of 2014, and Influence of Lots on Quality of Produced Flour)
Autori
Lacković, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
Mjesto
Križevci
Datum
16.03
Godina
2015
Stranica
35
Mentor
Srečec, Siniša
Ključne riječi
kvaliteta pšenice; kvaliteta brašna; Puccinia striiformis
(wheat quality; flour quality; Puccinia striiformis)
Sažetak
Na osnovi provedenih ispitivanja možemo zaključiti sljedeće, prošla 2014. godina loše je djelovala na kvalitetu pšenice zbog pojave raznih gljivičnih oboljenja naposve žute hrđe koja se pojavila rano i zahvatila gotovo sve usijeve. Žuta hrđa je nanijela velike štete merkantilnoj pšenici te smanjila urod i preko 60% te kvalitetu smanjenjem sirovih proteina. Prošle godine bila je ključna pravilna zaštita usjeva pšenice od biljnih bolesti, poglavito žute rđe i redovito pregledavanje usijeva. Nažalost, zbog ne provedenih agrotehničkih mjera zaštite pšenice, tvrtka Mlinoprom d.o.o. dubrava morala je donijeti odluku o nabavi i podmirenju svojih cjelokupnih potreba na pšenici iz uvoza, od dobavljača tvrtke Akotmány Agro Mezögazdasági Zrt. Prema ulaznim pokazateljima pšenice roda 2014. Možemo zaključiti da je uvozna pšenica vrlo dobre kvalitete usprkost lošoj godini, ponajviše zahvaljujući pravilno provedenim agrotehničkim mjerama zaštite. Ulazni pokazatelji roda 2014. pokazuju da srednja vrijednost vlage iznosi 13, 54%, hektolitarska masa 80, 91%, primjesa 2, 23%, glutein 28% sedimentacijska vrijednost po zeleny-u 55, 8%. Standardna kakvoća iznosi: vlage 13, 5%, hektolitarska masa 76%, primjesa 5%. Prema reološkim analizama osobina merkatilne pšenice dobiceni su retultati pomoću: farinograma, ekspanziograma i amilograma, može se zaključiti da je brašno od merkantilne pšenice dobre kvalitete jer većina pšenice zadovoljava B1 klasu prema farinogramu, prema ekstenziogramu možemo zakljućiti da brašno ima visoku energiju, rastezljivost, otpor te zadovoljava visoku kvalitetu te je izvrsno za pekarsku proizovdnju. Razloge tome treba tražiti u neprovedenim ili nedostatnim i nepravovremeno provedenim agrotehničkim mjerama njege i zaštite pšenice od biljnih bolesti u Hrvatskoj, tijekom ekstremno nepovoljne vegetacijske godine pšenice kakva je bila 2013./2014.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija