Pregled bibliografske jedinice broj: 754745
Hrana uzrok straha, potištenosti i dobrog raspoloženja
Hrana uzrok straha, potištenosti i dobrog raspoloženja // Poremećaji hranjenja u psihijatriji / Bradaš, Zoran ; Božićević, Marija ; Marčinko, Darko (ur.).
Zagreb: Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS), 2013. str. 33-39
CROSBI ID: 754745 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hrana uzrok straha, potištenosti i dobrog raspoloženja
(Food cause of fear, depression and good mood)
Autori
Pavić, Eva ; Uroić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Poremećaji hranjenja u psihijatriji
Urednik/ci
Bradaš, Zoran ; Božićević, Marija ; Marčinko, Darko
Izdavač
Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS)
Grad
Zagreb
Godina
2013
Raspon stranica
33-39
ISBN
978-953-6281-14-5
Ključne riječi
hrana, prehrana, poremećaji u prehrani
(food, diet, food disorders)
Sažetak
Od pamtivijeka ljudi su vjerovali da hrana može utjecati na naše zdravlje. Već su u srednjem vijeku ljudi počeli zapažati kako pojedina hrana može utjecati na njihovo raspoloženje. Mnoge knjige iz toga razdoblja ukazuju na vezu između hrane i raspoloženja, tako su se dunje i datulje navodile kao poboljšivaći raspoloženja, salata i radič kao umirivači, a jabuke, šipak, govedina i jaja kao erotski stimulansi. U posljednih 80 godina provedeno je mnogo istraživanja na ljudima i životinjama te se dokazalo kako određena hrana mijenja strukturu mozga te na taj način utječe i na naše raspoloženje.
Izvorni jezik
Hrvatski