Pregled bibliografske jedinice broj: 754609
Vegetativni i generativni rast i kakvoća ploda crne bazge (Sambucus nigra L.)
Vegetativni i generativni rast i kakvoća ploda crne bazge (Sambucus nigra L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 754609 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vegetativni i generativni rast i kakvoća ploda crne bazge (Sambucus nigra L.)
(Vegetative and generative growth and fruit quality of black elderberry (Sambucus nigra L.))
Autori
Vuković, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.02
Godina
2015
Stranica
36
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
crna bazga ; Sambucus nigra L. ; plod ; antocijani
(black elder ; Sambucus snigra L. ; fruit ; anthocyanins)
Sažetak
Crna bazga (Sambucus nigra L.) je široko rasprostranjena vrsta, koja uglavnom raste na osunčanim položajima u čitavoj Europi te u Africi i Aziji. Ona je grm ili drvo koje naraste do osam metara visine, a rjeđe i više. Crna bazga je jedna od najrasprostranjenijih biljaka. Njezina ljekovitost je potvrđena u brojnim istraživanjima. Utvrđeno je da bobe crne bazge sadrže organske kiseline, flavonolglikozide, antocijane, različite aromatske spojeve i mnoge druge spojeve. Bobe crne bazge sadrže 5 glavnih antocijana: cijanidin-3-Osambubiozid-5-glukozid, cijanidin- 3, 5-O-diglukozid, cijanidin-3-O- sambubiozid, cijanidin-3O-glukozid. Ukupan sadržaj antocijana (TAC) u plodovima iznosio je 272, 87 mg/100 g FW. Bogatstvo plodova crne bazge antocijanima je jako značajno zbog njihove moguće primjene kao prirodnih bojila u prehrambenoj industriji. Upravo zbog navedenih pozitivnih karakteristika, crna bazga je postala važna poljoprivredna kultura, zbog čega se javila potreba za novim sortimentom (kao i definiranju parametara kakvoće plodova) koji bi odgovorio na nove zahtjeve agro-industrijskog kompleksa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb