Pregled bibliografske jedinice broj: 754537
Kinetička karakterizacija oksidaza aminokiselina iz različitih izvora i njihova primjena u oksidaciji L-metionina
Kinetička karakterizacija oksidaza aminokiselina iz različitih izvora i njihova primjena u oksidaciji L-metionina, 2015., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 754537 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kinetička karakterizacija oksidaza aminokiselina
iz različitih izvora i njihova primjena u
oksidaciji L-metionina
(Kinetic characterization of amino acid oxidase
from different sources and their application in
the oxidation of L-methionine)
Autori
Žeravica, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.02
Godina
2015
Stranica
33
Mentor
Tišma, Marina
Ključne riječi
oksidaza L-aminokiselina ; L-metionin ; matematički model procesa
(L-amino acid oxidase ; L-methionin ; mathematical model of the process)
Sažetak
Oksidaze L-aminokiselina (L-AAO) su poznate po svojoj specifičnosti prema nizu različitih supstrata. U ovom radu su kinetički karakterizirani enzimi oksidaze L-aminokiselina iz triju različitih izvora. Korišteni su enzimi iz zmijskog otrova kobre roda Crotalus adamanteus, zmijskog otrova kobre Crotalus atrox i novi enzim iz bakterije Rhodococcus opacus. Kao supstrat je korišten L-metionin koji se u prisustvu enzima L-AAO oksidativno deaminira u odgovarajuću α-keto kiselinu uz nastanak vodikovog peroksida i amonijaka kao sporednih produkata. Prisustvo vodikovog peroksida je nepoželjno u reakcijskoj otopini, a za njegovo uklanjanje je korištena katalaza porijeklom iz goveđe jetre. Iz eksperimentalno određene ovisnosti specifične aktivnosti enzima o početnoj koncentraciji supstrata L-metionina, odnosno produkta, dobivenih metodom početnih brzina, nelinearnom regresijom su procijenjeni parametri Michaelis-Menteničinog izraza sva tri enzima, Vm i Km, kao i konstanta inhibicije produktom Ki. Biotransformacija L-metionina katalizirana oksidazama L-aminokiselina je provedena u kotlastom reaktoru bez dodatka katalaze te u ponovljenom kotlastom reaktoru s dodatkom katalaze. Razvijen je matematički model procesa biotransformacije L-metionina kataliziranog oksidazama L-aminokiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija