Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 754537

Kinetička karakterizacija oksidaza aminokiselina iz različitih izvora i njihova primjena u oksidaciji L-metionina


Žeravica, Sanja
Kinetička karakterizacija oksidaza aminokiselina iz različitih izvora i njihova primjena u oksidaciji L-metionina, 2015., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 754537 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kinetička karakterizacija oksidaza aminokiselina iz različitih izvora i njihova primjena u oksidaciji L-metionina
(Kinetic characterization of amino acid oxidase from different sources and their application in the oxidation of L-methionine)

Autori
Žeravica, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.02

Godina
2015

Stranica
33

Mentor
Tišma, Marina

Ključne riječi
oksidaza L-aminokiselina ; L-metionin ; matematički model procesa
(L-amino acid oxidase ; L-methionin ; mathematical model of the process)

Sažetak
Oksidaze L-aminokiselina (L-AAO) su poznate po svojoj specifičnosti prema nizu različitih supstrata. U ovom radu su kinetički karakterizirani enzimi oksidaze L-aminokiselina iz triju različitih izvora. Korišteni su enzimi iz zmijskog otrova kobre roda Crotalus adamanteus, zmijskog otrova kobre Crotalus atrox i novi enzim iz bakterije Rhodococcus opacus. Kao supstrat je korišten L-metionin koji se u prisustvu enzima L-AAO oksidativno deaminira u odgovarajuću α-keto kiselinu uz nastanak vodikovog peroksida i amonijaka kao sporednih produkata. Prisustvo vodikovog peroksida je nepoželjno u reakcijskoj otopini, a za njegovo uklanjanje je korištena katalaza porijeklom iz goveđe jetre. Iz eksperimentalno određene ovisnosti specifične aktivnosti enzima o početnoj koncentraciji supstrata L-metionina, odnosno produkta, dobivenih metodom početnih brzina, nelinearnom regresijom su procijenjeni parametri Michaelis-Menteničinog izraza sva tri enzima, Vm i Km, kao i konstanta inhibicije produktom Ki. Biotransformacija L-metionina katalizirana oksidazama L-aminokiselina je provedena u kotlastom reaktoru bez dodatka katalaze te u ponovljenom kotlastom reaktoru s dodatkom katalaze. Razvijen je matematički model procesa biotransformacije L-metionina kataliziranog oksidazama L-aminokiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marina Tišma (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Žeravica, Sanja
Kinetička karakterizacija oksidaza aminokiselina iz različitih izvora i njihova primjena u oksidaciji L-metionina, 2015., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Žeravica, S. (2015) 'Kinetička karakterizacija oksidaza aminokiselina iz različitih izvora i njihova primjena u oksidaciji L-metionina', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}eravica, Sanja}, year = {2015}, pages = {33}, keywords = {oksidaza L-aminokiselina, L-metionin, matemati\v{c}ki model procesa}, title = {Kineti\v{c}ka karakterizacija oksidaza aminokiselina iz razli\v{c}itih izvora i njihova primjena u oksidaciji L-metionina}, keyword = {oksidaza L-aminokiselina, L-metionin, matemati\v{c}ki model procesa}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}eravica, Sanja}, year = {2015}, pages = {33}, keywords = {L-amino acid oxidase, L-methionin, mathematical model of the process}, title = {Kinetic characterization of amino acid oxidase from different sources and their application in the oxidation of L-methionine}, keyword = {L-amino acid oxidase, L-methionin, mathematical model of the process}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font