Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 754283

Čimbenici potrošnje ekološke hrane u Gradu Zagrebu – primjena proširene teorije planiranog ponašanja


Matić, Kata
Čimbenici potrošnje ekološke hrane u Gradu Zagrebu – primjena proširene teorije planiranog ponašanja, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 754283 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Čimbenici potrošnje ekološke hrane u Gradu Zagrebu – primjena proširene teorije planiranog ponašanja
(Determinants of organic food consumption - application of the theory of planned behaviour)

Autori
Matić, Kata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2014

Stranica
30

Mentor
Cerjak, Marija

Neposredni voditelj
Tomić, Marina

Ključne riječi
teorija planiranog ponašanja; ekološke žitarice i tjestenina/ekološki kruh i pekarski proizvodi; anketno ispitivanje
(the theory of planned behaviour; organic cereals and pasta/organic bread and bakery products; survey)

Sažetak
Cilj istraživanja je koristeći proširenu teoriju planiranog ponašanja, kao teoretsku osnovu, istražiti utjecaj pojedinih varijabli na namjeru kupovine ekološkog kruha i pekarskih proizvoda/ekoloških žitarica i tjestenine, te ispitati povezanost namjere kupovine tih skupina proizvoda te stvarnog ponašanja (kupovina odabranih proizvoda). Anketno ispitivanje je provedeno na uzorku od 110 potrošača ekološke hrane u Gradu Zagrebu. Rezultati istraživanja su pokazali da je subjektivna norma najjači pojedinačni prediktor namjere kupovine ekološkog kruha i pekarskih proizvoda i objašnjava 16, 0% varijance namjere kupovine tih proizvoda dok je briga o zdravlju najjači pojedinačni prediktor namjere kupovine ekoloških žitarica i tjestenine te objašnjava 20, 2% varijance namjere kupovine tih proizvoda. Istraživanjem je utvrđena značajna povezanost namjere kupovine obje skupine proizvoda i stvarne kupovine, odnosno ispitanici koji imaju veću namjeru kupovinu ekološkog kruha i pekarskih proizvoda/ekoloških žitarica i tjestenine su upravo oni koji češće kupuju te proizvode (barem jednom mjesečno).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Cerjak (mentor)

Avatar Url Marina Tomić Maksan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matić, Kata
Čimbenici potrošnje ekološke hrane u Gradu Zagrebu – primjena proširene teorije planiranog ponašanja, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Matić, K. (2014) 'Čimbenici potrošnje ekološke hrane u Gradu Zagrebu – primjena proširene teorije planiranog ponašanja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mati\'{c}, Kata}, year = {2014}, pages = {30}, keywords = {teorija planiranog pona\v{s}anja, ekolo\v{s}ke \v{z}itarice i tjestenina/ekolo\v{s}ki kruh i pekarski proizvodi, anketno ispitivanje}, title = {\v{C}imbenici potro\v{s}nje ekolo\v{s}ke hrane u Gradu Zagrebu – primjena pro\v{s}irene teorije planiranog pona\v{s}anja}, keyword = {teorija planiranog pona\v{s}anja, ekolo\v{s}ke \v{z}itarice i tjestenina/ekolo\v{s}ki kruh i pekarski proizvodi, anketno ispitivanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mati\'{c}, Kata}, year = {2014}, pages = {30}, keywords = {the theory of planned behaviour, organic cereals and pasta/organic bread and bakery products, survey}, title = {Determinants of organic food consumption - application of the theory of planned behaviour}, keyword = {the theory of planned behaviour, organic cereals and pasta/organic bread and bakery products, survey}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font