Pregled bibliografske jedinice broj: 754283
Čimbenici potrošnje ekološke hrane u Gradu Zagrebu – primjena proširene teorije planiranog ponašanja
Čimbenici potrošnje ekološke hrane u Gradu Zagrebu – primjena proširene teorije planiranog ponašanja, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 754283 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čimbenici potrošnje ekološke hrane u Gradu Zagrebu – primjena proširene teorije planiranog ponašanja
(Determinants of organic food consumption - application of the theory of planned behaviour)
Autori
Matić, Kata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2014
Stranica
30
Mentor
Cerjak, Marija
Neposredni voditelj
Tomić, Marina
Ključne riječi
teorija planiranog ponašanja; ekološke žitarice i tjestenina/ekološki kruh i pekarski proizvodi; anketno ispitivanje
(the theory of planned behaviour; organic cereals and pasta/organic bread and bakery products; survey)
Sažetak
Cilj istraživanja je koristeći proširenu teoriju planiranog ponašanja, kao teoretsku osnovu, istražiti utjecaj pojedinih varijabli na namjeru kupovine ekološkog kruha i pekarskih proizvoda/ekoloških žitarica i tjestenine, te ispitati povezanost namjere kupovine tih skupina proizvoda te stvarnog ponašanja (kupovina odabranih proizvoda). Anketno ispitivanje je provedeno na uzorku od 110 potrošača ekološke hrane u Gradu Zagrebu. Rezultati istraživanja su pokazali da je subjektivna norma najjači pojedinačni prediktor namjere kupovine ekološkog kruha i pekarskih proizvoda i objašnjava 16, 0% varijance namjere kupovine tih proizvoda dok je briga o zdravlju najjači pojedinačni prediktor namjere kupovine ekoloških žitarica i tjestenine te objašnjava 20, 2% varijance namjere kupovine tih proizvoda. Istraživanjem je utvrđena značajna povezanost namjere kupovine obje skupine proizvoda i stvarne kupovine, odnosno ispitanici koji imaju veću namjeru kupovinu ekološkog kruha i pekarskih proizvoda/ekoloških žitarica i tjestenine su upravo oni koji češće kupuju te proizvode (barem jednom mjesečno).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb