Pregled bibliografske jedinice broj: 754217
Badnji dan kod Hrvata Bunjevaca u Vojvodini i Mađarskoj
Badnji dan kod Hrvata Bunjevaca u Vojvodini i Mađarskoj // Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu / Černelić, Milana ; Jadranka, Grbić Jakopović ; Rajković Iveta, Marijeta ; Rubić, Tihana ; Dronjić, Matija ; Gotal, Mihovil (ur.).
Zagreb: FF Press, 2014. str. 539-560 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 754217 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Badnji dan kod Hrvata Bunjevaca u Vojvodini i Mađarskoj
(Christmas Eve in Bunjevci Croats in Vojvodina and Hungary)
Autori
Rajković Iveta, Marijeta ; Gorup, Tea ; Klopotan, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu
/ Černelić, Milana ; Jadranka, Grbić Jakopović ; Rajković Iveta, Marijeta ; Rubić, Tihana ; Dronjić, Matija ; Gotal, Mihovil - Zagreb : FF Press, 2014, 539-560
ISBN
978-953-175-472-9
Skup
Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.11.2012. - 22.11.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
podunavski Bunjevci; Hrvati u Mađarskoj; Hrvati u Vojvodini; božićni običaji; badnjak
(Bunjevci from Danube region; Croats in Hungary; Croats in Vojvodina; Christmas customs; Christmas Eve)
Sažetak
Na osnovu kvalitativne etnografske građe, prikupljene kroz razgovore s podunavskim Hrvatima Bunjevcima, tijekom etnoloških terenskih istraživanja autorice prikazuju badnji dan. Običaje na badnji dan ovih hrvatskih dijasporskih zajednica u Vojvodini i Mađarskoj promatraju kroz nekoliko aspekata: rodne uloge, brojnost obitelji, uloge istaknutih pojedinca, rad u udrugama, javne manifestacije. Autorice prate opstojnost i modifikacije pojedinih fragmenata običaja tijekom 20. stoljeća, te razlike između življenih praksi na salašima i varošima. Donose podatke o pripremi hrane (posebice kolača badnjače i/ili božičnjaka), ukrašavanju jelke/grane/kriskindle, unošenju u kuću slame i goruće cjepanice, običajima sa svijećama, badnjoj večeri, maskiranim ophodima (betlemara i vašangi). Na kraju detektiraju koje običaje ove hrvatske dijasporske zajednice koriste kao markere etnokulturnog identiteta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb