Pregled bibliografske jedinice broj: 754128
ZNAČENJE NALAZA HISTAMINA U MESU I MESNIM PROIZVODIMA
ZNAČENJE NALAZA HISTAMINA U MESU I MESNIM PROIZVODIMA, 2004., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 754128 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ZNAČENJE NALAZA HISTAMINA U MESU I MESNIM PROIZVODIMA
(Imortance of histamine test rezults found in meat and meat products)
Autori
Presečki, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.05
Godina
2004
Stranica
35
Mentor
Džaja, Petar
Ključne riječi
histamin; biogeni amini; meso; mesne prerađevine; kovasice
(histamine; biogenic amines; meat; meat products; sausages)
Sažetak
Nalaz biogenih amina, a pogotovo histamina, u mesu i mesnim proizvodima ima višestruko značenje: upozorava da je sirovina za navedene proizvode upitne higijenske kakvoće ili da je količina biogenih amina porasla tijekom zrenja proizvoda, kao i da imaju štetna djelovanja na ljude koji ih uzimaju (naročito histamin). U prirodi histamin možemo naći u hrani kao što su voće, povrće, meso, riba i mlijeko, ali može nastati tijekom bakterijske aktivnosti. Povećana količina histamina u organizmu obično je posljedica njegovog unosa izvana hranom. Histamin egzogenog porijekla ima ogromno praktično značenje pošto može nastati u mesu i mesnim proizvodima u velikim količinama, a zbog toga može biti indikator higijenske kvalitete mesa i mesnih proizvoda. Količina biogenih amina, a tako i histamina, osim za ribu i riblje konzerve, nije pravno regulirana, a navedena literatura upozorava da ih u mesu i mesnim proizvodima ima i osim što su pokazatelji higijenske kakvoće mogu imati štetne posljedice po zdravlje ljudi koji konzumiraju takvo meso i mesne proizvode
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina