Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 753758

Utjecaj konjugirane linolne kiseline u hranidbi svinja na odlaganje masti i masno-kiselinski profil masnog tkiva svinja


Budimir, Kristina; Margeta, Vladimir; Galović, Dalida; Grčević, Manuela, Radišić, Žarko
Utjecaj konjugirane linolne kiseline u hranidbi svinja na odlaganje masti i masno-kiselinski profil masnog tkiva svinja // Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 231-232 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 753758 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj konjugirane linolne kiseline u hranidbi svinja na odlaganje masti i masno-kiselinski profil masnog tkiva svinja
(Effect of conjugated linoleic acids in swine nutrition on fat deposition and fatty acid profile of fat)

Autori
Budimir, Kristina ; Margeta, Vladimir ; Galović, Dalida ; Grčević, Manuela, Radišić, Žarko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 231-232

ISBN
978-953-7878-27-6

Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
(conjugated linoleic acid (CLA) ; intramuscular fat (IMF) ; pig feeding ; adipose tissue quality)

Sažetak
Mast i masne kiseline imaju središnju ulogu u hranidbenoj vrijednosti mesa i različitim aspektima njegove kvalitete. Intramuskularna mast (IMM) pozitivno djeluje na senzorna svojstva svinjskog mesa, na okus, nježnost i sočnost. Razine IMM-a su kod konvencionalnih pasmina niske, a kreću se od 2, 2% do 2, 5%, dok su te razine kod autohtonih pasmina znatno više i u rasponu od 6% i više. Pojam konjugirane linolne kiseline (CLA) odnosi se na geometrijske i pozicijske izomere linoleinske kiseline (cis–9, cis–12 18:2). Ona posjeduje dvostruke veze odvojene jednom vezom između dva ugljika. Djelovanje CLA u organizmu je višestruko. Ona kod ljudi dovodi do smanjivanja tjelesne mase, smanjuje aktivnost gena za steroil CaA desaturazu te katalitičku aktivnost u adipoznom tkivu, inhibira lipogenezu te potiče oksidaciju masnih kiselina u adipoznom tkivu. Izvori CLA su bilja ulja, mliječna mast i mesni proizvodi. Djelovanje CLA u tijelu svinja očituje se u smanjivanju debljine leđne slanine te povećavanja udjela mišićnog tkiva, povećavanja stope rasta i konverzije hrane. Dovodi do povećavanja zasićenih masnih kiselina te smanjivanja monozasićenih masnih kiselina u mišićnom i potkožnom tkivu. Hranidbom svinja s obrocima koji imaju dodatak CLA može se utjecati na povećavanje vrijednosti polovica te proizvodnju gotovih proizvoda veće kvalitete. CLA je u visokom postotku deponirana u tkivima nepreživača, a posljedično tome i u svinjskom mesu te proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Budimir, Kristina; Margeta, Vladimir; Galović, Dalida; Grčević, Manuela, Radišić, Žarko
Utjecaj konjugirane linolne kiseline u hranidbi svinja na odlaganje masti i masno-kiselinski profil masnog tkiva svinja // Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 231-232 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Budimir, K., Margeta, V., Galović, D. & Grčević, Manuela, Radišić, Žarko (2015) Utjecaj konjugirane linolne kiseline u hranidbi svinja na odlaganje masti i masno-kiselinski profil masnog tkiva svinja. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Budimir, Kristina and Margeta, Vladimir and Galovi\'{c}, Dalida}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2015}, pages = {231-232}, keywords = {50. hrvatski i 10. me\djunarodni simpozij agronoma}, isbn = {978-953-7878-27-6}, title = {Utjecaj konjugirane linolne kiseline u hranidbi svinja na odlaganje masti i masno-kiselinski profil masnog tkiva svinja}, keyword = {50. hrvatski i 10. me\djunarodni simpozij agronoma}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Budimir, Kristina and Margeta, Vladimir and Galovi\'{c}, Dalida}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2015}, pages = {231-232}, keywords = {conjugated linoleic acid (CLA), intramuscular fat (IMF), pig feeding, adipose tissue quality}, isbn = {978-953-7878-27-6}, title = {Effect of conjugated linoleic acids in swine nutrition on fat deposition and fatty acid profile of fat}, keyword = {conjugated linoleic acid (CLA), intramuscular fat (IMF), pig feeding, adipose tissue quality}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font