Pregled bibliografske jedinice broj: 753758
Utjecaj konjugirane linolne kiseline u hranidbi svinja na odlaganje masti i masno-kiselinski profil masnog tkiva svinja
Utjecaj konjugirane linolne kiseline u hranidbi svinja na odlaganje masti i masno-kiselinski profil masnog tkiva svinja // Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 231-232 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 753758 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj konjugirane linolne kiseline u hranidbi
svinja na odlaganje masti i masno-kiselinski
profil masnog tkiva svinja
(Effect of conjugated linoleic acids in swine
nutrition on fat deposition and fatty acid
profile of fat)
Autori
Budimir, Kristina ; Margeta, Vladimir ; Galović, Dalida ; Grčević, Manuela, Radišić, Žarko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 231-232
ISBN
978-953-7878-27-6
Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
(conjugated linoleic acid (CLA) ; intramuscular fat (IMF) ; pig feeding ; adipose tissue quality)
Sažetak
Mast i masne kiseline imaju središnju ulogu u hranidbenoj vrijednosti mesa i različitim aspektima njegove kvalitete. Intramuskularna mast (IMM) pozitivno djeluje na senzorna svojstva svinjskog mesa, na okus, nježnost i sočnost. Razine IMM-a su kod konvencionalnih pasmina niske, a kreću se od 2, 2% do 2, 5%, dok su te razine kod autohtonih pasmina znatno više i u rasponu od 6% i više. Pojam konjugirane linolne kiseline (CLA) odnosi se na geometrijske i pozicijske izomere linoleinske kiseline (cis–9, cis–12 18:2). Ona posjeduje dvostruke veze odvojene jednom vezom između dva ugljika. Djelovanje CLA u organizmu je višestruko. Ona kod ljudi dovodi do smanjivanja tjelesne mase, smanjuje aktivnost gena za steroil CaA desaturazu te katalitičku aktivnost u adipoznom tkivu, inhibira lipogenezu te potiče oksidaciju masnih kiselina u adipoznom tkivu. Izvori CLA su bilja ulja, mliječna mast i mesni proizvodi. Djelovanje CLA u tijelu svinja očituje se u smanjivanju debljine leđne slanine te povećavanja udjela mišićnog tkiva, povećavanja stope rasta i konverzije hrane. Dovodi do povećavanja zasićenih masnih kiselina te smanjivanja monozasićenih masnih kiselina u mišićnom i potkožnom tkivu. Hranidbom svinja s obrocima koji imaju dodatak CLA može se utjecati na povećavanje vrijednosti polovica te proizvodnju gotovih proizvoda veće kvalitete. CLA je u visokom postotku deponirana u tkivima nepreživača, a posljedično tome i u svinjskom mesu te proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek