Pregled bibliografske jedinice broj: 753754
Hranidba svinja u ekstenzivnim uvjetima držanja
Hranidba svinja u ekstenzivnim uvjetima držanja // Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 414-417 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 753754 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidba svinja u ekstenzivnim uvjetima držanja
(Pig feeding under extensive keeping conditions)
Autori
Budimir, Kristina ; Margeta, Vladimir ; Steiner, Zvonimir ; Crnac, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 414-417
ISBN
978-953-7878-27-6
Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hranidba svinja ; autohtone pasmine ; ekstenzivni način uzgoja ; žir
(pig feeding ; autochthon breed ; extensive keeping condition ; acorn)
Sažetak
Svinjogojska proizvodnja u Republici Hrvatskoj ima dugu tradiciju. Autohtone pasmine svinja, crnu slavonsku svinju i turopoljsku svinju, danas su zamijenile konvencionalne, plemenite pasmine. Svinjogojska proizvodnja okrenuta je u smjeru uzgoja mesnih pasmina svinja. Ekstenzivni sustav držanja svinja najpogodniji je za držanje autohtonih pasmina na manjim obiteljskim gospodarstvima. Prednosti takvog načina uzgoja su manja ulaganja u objekte za držanje, ekološka prihvatljivost, osiguravanje kriterija dobrobiti i zdravstvenog statusa svinja te manji troškovi hranidbe. Hranidba svinja u ekstenzivnim uvjetima držanja temelji se na prirodnoj hrani te na kombinaciji prirodne i dodane hrane. Prirodna hrana uključuje pašu te žir hrasta i bukve. Hrastov i bukov žir činili su osnovu hranidbe svinja prije više od sto godina. Prednost korištenja žira u hranidbi svinja su njegov kemijski sastav te antioksidacijska svojstva. Autohtone pasmine dobro iskorištavaju pašu i voluminoznu krmu, a uz to konzumiraju i ostatke koje pronađu na strništu. Rast koji će svinja postići tijekom razdoblja tova, osim što ovisi o genetskom potencijalu, također ovisi i o bogatstvu paše te botaničkom sastavu pašnjaka. Tradicionalna proizvodnja crnih slavonskih svinja u otvorenom sustavu držanja uključuje korištenje prirodnih resursa pašnjaka i šuma, uz male količine kukuruza ili drugih žitarica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek